El PP ha decidit plantar-se i votar ‘No’ aquest dimarts al Congrés dels Diputats a la proposició del PSOE per reformar la llei d’estrangeria. Si bé aquest matí de dilluns Alberto Núñez Feijóo ha deixat la porta oberta a un acord d’última hora entre socialistes i populars quan ha instat Pedro Sánchez a “cedir” a les seves “exigències de sentit d’Estat”, aquest vespre fonts de la direcció del PP donen per impossible un acord. “Bona sort amb els socis de Junts”, apunten. Ara per ara, si tant els populars com els juntaires es mantenen ferms en les seves posicions i no hi ha una negociació d’ultimíssima hora, la reforma caurà. Perquè la formació de Míriam Nogueras ja va amenaçar el PSOE de tombar aquesta llei si s’acabava incloent Catalunya en el repartiment d’urgència de menors estrangers no acompanyats que es va fer fa un parell de setmanes (i així va ser; per a més inri, el territori català serà el que més n’absorbirà).

El PP es queixa que en aquesta tarda de dilluns s’ha celebrat una reunió telemàtica per videoconferència que havia convocat el Ministeri d’Infància amb el PP. “La ministra ha considerat que enviant un secretari d’Estat i un cap de gabinet per convèncer-nos era suficient”, argumenten aquestes mateixes fonts, que veuen “evident” que el govern espanyol no té en “els seus plans” reformar la llei del bracet d’Alberto Núñez Feijóo. “El ministre Ángel Víctor Torres va trigar vuit dies a respondre les peticions que li havia formulat Miguel Tellado i ho va fer per confirmar que no les acceptava”, afegeixen des de Génova 13, queixant-se que aquest dilluns “la ministra Sira Rego tenia coses més importants a fer que parlar amb nosaltres per intentar arribar a un acord”. 

Aquest dilluns, Feijóo ha estat ambigu quan s’ha referit a la qüestió de la llei d’estrangeria en un discurs pronunciat en la Junta Directiva Nacional que celebrava el seu partit. El líder del PP ha demanat a Pedro Sánchez que “cedeixi”, convidant-lo a recórrer amb els populars “el mateix camí que recorre amb els seus socis”. “Les exigències que li posem són de mer i senzill sentit d’estat”, ha dit.

Una de les claus de la seva compareixença és que ha abraçat el discurs de Vox. Perquè malgrat destacar la voluntat “solidària” del PP amb els immigrants, ha reivindicat el “dret a la seguretat” per part dels espanyols. “Volem sortir tranquils al carrer; cal respecte a la cultura, creences, dones, homosexuals i llibertat de sentir-te segur a casa teva; hi ha milers d’immigrants que han fet d’Espanya la nació que és; per tots ells Espanya és casa seva, però no pot ser-ho pels qui venen amb una altra actitud”, ha afegit.

 

La reforma de la llei d’estrangeria

El que pretén el PSOE és reformar al Congrés dels Diputats l’article 35 de la llei d’estrangeria. Això permetria que els immigrants que arriben a l’estat espanyol siguin distribuïts de forma automàtica i sistemàtica pel territori en funció d’uns criteris objectius. La intenció és declarar l'existència de "situacions de contingència migratòria extraordinària" a les Canàries, Ceuta i Melilla —territoris on les "peculiaritats de la seva ubicació geogràfica" afavoreixen l'arribada dels fluxos migratoris actuals.

El repartiment dels menors immigrants no acompanyats es realitzaria quan s'acredités la insuficiència dels serveis autonòmics de les regions receptores per atendre els nens. Concretament, la reforma estableix que s'entendrà que existeix una "sobreocupació" quan els menors acollits superin en un 150% la xifra de places ordinàries disponibles en el sistema. A les Canàries hi hauria 2.000 places, mentre que a Ceuta i Melilla n'hi hauria 88 i 166, respectivament. És a dir, que a l'arxipèlag es posaria en marxa el trasllat de menors quan es registressin més de 3.000 menors immigrants (actualment n'hi ha gairebé 6.000). A les ciutats autònomes, aquestes xifres serien de 132 i 249. Pots fer un repàs a la proposta fent clic aquí.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!