“El govern d’Ursula von der Leyen tirarà endavant sense el nostre vot o no sortirà”. Així de contundents s’expressen fonts pròximes a Alberto Núñez Feijóo amb el futur de l’actual vicepresidenta tercera del govern espanyol, Teresa Ribera, com a nova vicepresidenta de la Comissió Europea encara en l’aire. Ursula von der Leyen va triar el seu nom, proposat per la Moncloa, per ser vicepresidenta de Transició Justa, Neta i Competitiva i, des del primer moment, el PP va manifestar el seu rebuig a “exportar sanchismo”. Ara bé, el to ha pujat en els últims dies i ha arribat al punt que els populars espanyols es plantegen seriosament no només votar en contra de Ribera, sinó votar en contra de tota la comissió proposada per Von der Leyen (membre del Partit Popular Europeu), fruit d’un acord a escala continental entre socialistes, populars i liberals. La votació global està prevista per al dimecres 27 de novembre. “La nostra posició no s’emmotllarà a la del Partit Popular Europeu i a Von der Leyen, no ens importa que ens segueixin, ens importa que la gent ens entengui”, assenyalen les mateixes veus des de Gènova. “No serem còmplices del premi a la vicepresidenta absent, serem conseqüents fins a les últimes conseqüències”, conclouen. “No hi ha cap possibilitat que el Partit Popular doni suport a un govern comunitari en el qual estigui Teresa Ribera”, assegurava Dolors Montserrat el diumenge. En paral·lel, mentre s'intensifiquen les converses a Brussel·les, el PSOE votarà a favor del nomenament del candidat de Giorgia Meloni per a la Comissió Europea a canvi que Ribera també entre dins de l’executiu comunitari. “Els països tenen dret a comissari”, ha confirmat aquesta tarda Pedro Sánchez.
🔎 L’efecte dòmino de la DANA obre una nova guerra a Europa entre Manfred Weber i Ursula von der Leyen
Mentrestant, les mateixes fonts pròximes a líder del PP recorden que Gènova, que ja havia anunciat el seu vot cotntrari a Ribera, no es va plantejar vetar-la fins a la DANA. “Amb aquest context, no podem donar-li suport. Estava a París quan es buscaven cossos entre el llot”, relaten. Retreuen la seva actuació en matèria de prevenció i consideren que “no va estar a l’altura ni abans ni després” del temporal. Per intentar frenar la seva candidatura, la líder del PP a Brussel·les, Dolors Montserrat, i el vicepresident del PP Europeu i vicesecretari Institucional del PP, Esteban González Pons, estan trucant a membres del PPE per convèncer-los d’evitar que prosperi el nomenament de Ribera. Si finalment no ho aconsegueixen, des de Gènova subratllen que hauran aconseguit “internacionalitzar” les seves crítiques. “No hem de jugar la partida a mig gas”, insisteixen.
I en aquests mateixos termes s’ha pronunciat obertament aquest matí el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo. En una entrevista en Herrera en COPE, ha reiterat que la vicepresidenta tercera del govern espanyol “ha incomplert les seves funcions” i ha subratllat que els populars seran “coherents” i votaran en contra de Ribera “fins a les seves últimes conseqüències”. Feijóo insisteix que el PP s’oposa que la Comissió Europea neixi “sota sospites” i comenci amb una vicepresidenta “amb tatxa i amb risc de qualsevol denúncia en qualsevol moment”. “Amb més de 200 víctimes a sobre de la taula, no és raonable qüestionar-se la candidatura de la responsable política i competencial de la gestió dels cursos, del Barranc de Xiva i de l’embassament?”, s’ha preguntat.
“No mereix ser premiada ni promocionada enlloc”
Aquesta també és la línia en la qual es va expressar Alberto Núñez Feijóo el dilluns durant la Junta Directiva Nacional del PP: “La ministra amb més responsabilitat en aquesta matèria porta des de les eleccions europees cobrant dels espanyols, però sense treballar efectivament per a ells”, va afirmar. “Ni tan sols en aquests dies ha tingut temps per aparcar les seves aspiracions personals i arremangar-se per la nostra gent”, va afegir. I va reiterar que “qui ha demostrat ser una mala ministra, especialment en aquests moments d’emergència nacional, no mereix ser premiada ni promocionada enlloc”. “I menys ser nomenada vicepresidenta de tots els europeus. Sens dubte, no amb nosaltres. No amb els vots dels eurodiputats del PP”, va concloure.
La setmana passada, en una compareixença al Congrés dels Diputats, Feijóo ja va demanar apartar Teresa Ribera. El líder del PP va considerar que Pedro Sánchez és “a temps d’encertar” proposant un altre perfil i va criticar que el PSOE estigui “fent xantatge” en traslladar la idea que “no es pot conformar” la Comissió Europea si no s’accepta la “imposició” d’Espanya. Feijóo va esgrimir que el govern espanyol té “perfils de més prestigi i de més consens” als quals el PP “no s’oposaria” perquè “no tenen una motxilla darrere ni de responsabilitat política ni, si escau, de responsabilitat judicial”. “La Comissió Europea no pot ser l’amagatall dels problemes polítics i, potser, judicials de la candidata del govern espanyol”, va reblar.
El nom de Luis Planas apareix com a possible substitut
I quin podria substituir-la? Luis Planas, l’actual ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, és un dels noms que sona pels passadissos del Congrés. Tanmateix, fa sis dies, en ser preguntat per això, Alberto Núñez Feijóo no va voler pronunciar-se explícitament. “No diré res que pugui perjudicar un candidat, seria una intromissió a les competències de Sánchez”, va argumentar. No obstant això, va argüir que al Consell de Ministres hi ha persones que “coneixen la Comissió, que coneixen la Unió i que l’han treballat”. Planas va ser representant permanent d’Espanya a la UE entre el 2010 i el 2011 i diputat al Parlament Europeu entre el 1987 i el 1993.