El primer PP gallec sense Alberto Núñez Feijóo com a candidat després de quatre legislatures, amb el president de la Xunta Alfonso Rueda al capdavant, tornaria a guanyar les eleccions al Parlament de Galícia del pròxim 18 de febrer, amb un 43,2% dels vots que l'atorgarien entre 36 i 38 escons, segons el darrer sondeig del CIS. Això suposa una davallada d'entre 4 i 6 seients pel que fa als resultats dels 42 als darrers comicis de 2020, per la qual cosa els 'populars' podrien perdre la majoria absoluta —mínim 38 escons— que mantenen des de fa quasi 16 anys i s'obre la porta a una majoria alternativa de les esquerres, gràcies a un acusat creixement del BNG i el PSdeG-PSOE. Es podria donar, doncs, un possible govern de coalició d'esquerres que ja s'ha produït anteriorment, amb l'Executiu del socialista Emilio Pérez Touriño (2005-2009), abans de l'era Feijóo.
L'enquesta preelectoral assenyala que el Bloc Nacionalista Gallec (BNG), principal formació sobiranista i d'esquerres gallega, continuaria sent la segona força més votada, amb el 29,3% del suport, amb el qual aconseguirien entre 20 i 23 escons. En suma, un creixement pel que fa a les darreres eleccions de 2020, en les quals els d'Ana Pontón —que repeteix candidatura aquest 2024— van obtenir al voltant del 23% dels vots i 19 escons i van esdevenir el principal partit de l'oposició.
Tot seguit, la tercera força al parlament gallec després de les eleccions del 18 de febrer seria el PSdeG-PSOE, que també experimentaria un lleuger creixement pel que fa als comicis anteriors. Enguany, aconseguirien el 20,4% dels vots, el que suposaria entre 17 i 18 escons. Actualment, també com a tercera força al Legislatiu gallec, el PSOE compta amb 14 escons, gràcies al 19,39% dels vots que va obtenir la candidatura de Gonzalo Caballero. Ara, la candidatura socialista l'encapçala Xose Ramón Gómez Besteiro.
Sumar, Podemos i Vox podrien quedar-se sense escons
Per la seva part, Sumar, la formació de Yolanda Díaz que es presenta per primera vegada a les eleccions gallegues amb Marta Lois al capdavant, podria quedar-se fora del Parlament en aquest primer intent d'optar-hi. El CIS pronostica un 3,5% dels vots, el que atorgaria entre 0 i 2 escons al partit d'esquerres. Pel que fa a Podemos, l'altra formació d'aquest espai polític, es quedaria una vegada més fora de la Cambra, amb un percentatge de vots insuficient per a obtenir escons. També es quedaria fora novament Vox, que sembla incapaç de superar la barrera gallega, a on el PP està molt arrelat. Els qui sí que podrien sumar un escó serien Democràcia Ourensana, formació local que podria aconseguir 1 escó a la província a on es presenta.
Ana Pontón (BNG), la millora valorada
A banda de la intenció de vot, quant als candidats, la líder millora valorada és la candidata del BNG, Ana Pontón, que aprova amb un 5,77 de mitjana. Seguidament, l'actual president de la Xunta de Galícia, Alfonso Rueda, també raspat amb un 5,39. Pel que fa al candidat socialista, Xosé Ramón Gómez Besteiro, suspèn amb un 4,84. Amb tot, la majoria d'enquestats, el 38,1%, prefereixen el 'popular' Rueda com a president de la Xunta, mentre que un 28,5% volen Ana Pontón i un 13% volen Gómez Besteiro.