“S’han produït converses formals o informals de membres del govern espanyol o d’algun dels partits en ell representats amb membres de qualsevol altre partit de l’arc parlamentari sobre l’assumpte?”. És l’interrogant que el PP planteja a la Moncloa en una bateria de vint preguntes amb resposta escrita registrades pels populars al Congrés dels Diputats i el Senat sobre el cas Olmo. Des de Gènova, consideren que la decisió del Consell Superior d’Esports (CSD) de donar la cautelar al Barça perquè Dani Olmo i Pau Víctor poguessin tornar a estar inscrits a LaLiga suposa una “amnistia” i una “intervenció política” que “embruta la reputació del principal i més popular campionat esportiu d’Espanya”. I ara el PP vol que el govern espanyol “aporti les degudes explicacions sobre per què ha adulterat LaLiga a través del CSD, prenent una decisió inèdita cridada a pervertir la competició”, segons sosté el partit en un comunicat. Els populars esgrimeixen que la decisió “consagra el tracte de favor d’un govern espanyol entossudit a generar desigualtats” i acusen l’executiu de voler “corrompre també l’esport”.
Una de les preguntes que planteja el PP és si s’han produït “converses formals o informals” sobre aquest tema entre membres del govern espanol o del PSOE amb “qualsevol altre partit de l’arc parlamentari”. Just ahir Junts va fer befa de les insinuacions que el PP havia posat sobre la taula. “Espera’t quan descobreixin el que hem pactat per al Girona FC”, va etzibar Carles Puigdemont a través de X. “I per al RCD Espanyol”, va afegir Jordi Turull, un reconegut perico. Era la seva resposta a un tuit del portaveu i vicesecretari de Cultura del PP, Borja Sémper, que havia sostingut que la decisió “contra la norma i contra el criteri de la Federació i La Liga” suposa un “tracte de favor” i “adultera la competició”. “Dubto molt que aquesta amnistia s’hagués concedit a un club més petit”, va afegir. A més, el portaveu d’Esport del PP al Congrés, Javier Merino, va acusar el CSD de “saltar-se” la normativa de la RFEF i les resolucions de LaLiga per “afavorir” el Barça. “Hi ha pagaments polítics per seguir al govern espanyol?”, es va preguntar.
I ara el PP fa un pas més enllà i porta la qüestió a les Corts Generals. “El govern espanyol està en condicions d’assegurar que la suspensió de l’eficàcia d’un acte adoptat pels titulars de potestats administratives delegades s’ha basat en criteris estrictament jurídics?”, pregunten els populars. A més, sol·liciten els “motius jurídics de pes” que hagi ponderat el CSD per “justificar el sentit de la seva decisió i sobreposar el seu criteri” al de la RFEF, la Comissió de Control Econòmic de LaLiga i els tribunals. “Existeix algun precedent en el qual el CSD hagi concedit una mesura cautelar similar a favor d’un altre club o jugadors en situacions comparables?”, afegeixen. Així mateix, el PP dispara contra José María Enríquez Negreira i Gerard Piqué. “Quines mesures prendran el govern espanyol i/o el CSD per restaurar la credibilitat i la netedat del futbol a Espanya, ja per si mateix ferides de mort després dels escàndols sense sancions federatives ni governamentals pel cas Negreira o el cas Supercopa, entre d’altres?”.
“Què impedirà a partir d’ara de trencar les normes? Com pretenen el govern espanyol i el CSD reparar als clubs?”
Més preguntes. El PP pregunta al govern espanyol si considera que el “sistema de control econòmic de LaLiga” ha quedat “desactivat de facto” amb aquesta decisió i si “existeix un pla per revisar i millorar els procediments i competències de la Comissió de Seguiment del Conveni de Coordinació RFEF-LaLiga”. Així mateix, els populars miren cap al futur: “Què impedirà a partir d’ara que qualsevol club incorpori jugadors trencant les normes que tots els clubs s’han autoimposat per després trobar empara, si més no de manera cautelar, amb base en la protecció dels seus interessos econòmics i de la carrera esportiva dels jugadors?”, es pregunten. “Garanteixen el govern espanyol i el CSD que en situacions anàlogues es pronunciaran de manera igualment taxativa i en el mateix sentit?”, afegeixen. I si la resolució del fons dona la raó a la RFEF i a La Liga, els populars volen saber “com pretenen el govern espanyol i el CSD reparar als clubs que sí que han complert les normes i que hauran resultat perjudicats de gravetat, econòmicament i esportivament, per aquesta decisió cautelar”.
“El govern espanyol té algun dubte que la RFEF i LaLiga actuen conforme a dret?”
Finalment, el PP apunta cap a la Federació Espanyola i La Liga. D’una banda, els populars demanen que es publiqui íntegrament “tota la documentació relacionada” amb el cas per “assegurar la transparència del procés”. En segon lloc, pregunten si el govern espanyol té “algun dubte” que la RFEF “actua conforme a dret en donar de baixa la llicència d’un jugador” i que LaLiga “exerceix la seva potestat administrativa delegada de control econòmic conforme a dret”. En tercer lloc, interroguen sobre la relació entre els tres organismes implicats: “Quin diàleg s’ha mantingut amb LaLiga i la RFEF respecte a la concessió d’aquesta mesura cautelar? Existeixen mecanismes de consulta entre el CSD, LaLiga i la RFEF per a supòsits similars i, en tal cas, es van activar per a aquest supòsit?”. I una última petició: els populars reclamen que el govern espanyol aclareixi si té constància de “l’acord de la Comissió de Control Econòmic de LaLiga”, dels “paràmetres pels quals es va considerar que el Barça incomplia els requisits pressupostaris del fair play” i de “l’acord de la RFEF de retirada de la llicència federativa a Dani Olmo i Pau Víctor”.