Nova maniobra del PP en la seva ofensiva contra Pedro Sánchez. Els populars han recorregut davant del Tribunal Superior de Justícia de Madrid la decisió de l’Oficina de Conflictes d’Interessos d’arxivar la denúncia que van presentar contra el president espanyol per la seva presumpta responsabilitat en el rescat d’Air Europa. D’aquesta manera, segons ha avançat El Mundo, el PP porta directament als tribunals l’actuació de Sánchez. Aquesta decisió, que es va materialitzar durant el mes de maig, ha transcendit el mateix dia que el titular del Jutjat d’Instrucció número 41 de Madrid, Juan Carlos Peinado, ha citat a declarar Begoña Gómez, l’esposa de Sánchez, divendres 5 de juliol en qualitat d’investigada per presumpte tràfic d’influències i corrupció.

Inicialment, el PP va denunciar a Sánchez Oficina de Conflictes d’Interessos (OCI) amb l’objectiu de determinar el paper del president del govern espanyol en el rescat d’Air Europa, a conseqüència dels vincles de la seva dona, Begoña Gómez, amb la companyia. En aquell moment, Alberto Núñez Feijóo va afirmar que si Sánchez va votar a favor del rescat milionari d’Air Europa podria haver incorregut en un “supòsit de conflicte d’interessos” que està “tipificat” en l’ordenament jurídic. Donaria lloc, “com a mínim”, a un procediment administratiu i, “si escau”, podria derivar en un procediment judicial, va afirmar. Air Europa havia firmat un conveni de col·laboració amb l’IE Africa Center quan el dirigia Begoña Gómez. A més, la dona del president espanyol s’hauria reunit el 2020 amb Víctor de Aldama, investigat i presumpte comissionista del cas Koldo, i amb Javier Hidalgo, conseller delegat de Globalia (propietària d’Air Europa), per parlar sobre noves oportunitats de negoci.

Tanmateix, l’OCI, que té autonomia funcional i forma part del Ministeri de Transformació Digital i Funció Pública, va tancar la porta a aquesta denúncia. Des del PSOE, la portaveu socialista, Esther Peña, va demanar al PP que fes “menys soroll” i el va instar a fer efectiva la “dimissió immediata” d’Isabel Díaz Ayuso pel frau de la seva parella amb Hisenda. L’OCI va argumentar que Sánchez no s’havia d’abstenir perquè la seva dona no tenia una relació laboral o professional amb aquesta empresa que impliqués funcions d’assessorament o direcció.

El PP demanava fins a deu anys d’inhabilitació

En el seu escrit de denúncia, el PP demanava directament inhabilitar el president espanyol “entre 5 i 10 anys” per no haver-s’hi absentat en el rescat d’Air Europa. Els populars esgrimien que la companyia “tenia vincles de naturalesa econòmica i professional amb Begoña Gómez” i assenyalaven que “els interessos personals, de naturalesa econòmica i professional, de l’esposa del president del govern espanyol es veien beneficiats també, amb els acords del Consell de Ministres, per l’especial relació que en tals moments mantenia la mateixa amb el Grup Globalia”. Sánchez “va incomplir la llei perquè no va inhibir-se”, concloïen.

La denúncia del PP també citava el nomenament de Begoña Gómez com a directora de l’IE Africa Center l’agost de 2018, un càrrec que va ocupar fins al juny de 2022. “S’ignora quina ha estat la naturalesa jurídica de la relació existent entre Begoña Gómez i l’IE: si era una relació laboral per compte d’altri, una relació mercantil actuant Begoña Gómez com a treballadora autònoma, o una relació de serveis entre l’Institut d’Empresa i una societat mercantil de la qual Begoña Gómez fos sòcia de control i/o administradora”, segons recollia l’escrit a què va tenir accés Europa Press.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!