El Partit Popular portarà la reforma del Parlament que incorpora el vot telemàtic al Consell de Garanties Estatuàries (CGE). El grup parlamentari dels populars presentarà una petició de dictamen immediatament després del ple de l'11 de juliol, dia en què es preveu que es presenti formalment la proposta, segons ha avançat Europa Press. Un cop celebrat el plenari, el CGE tindrà un termini de set dies per resoldre si veu oportuna la modificació del reglament. En aquest sentit, la formació confia que l'àrbitre sigui "responsable" i "conseqüent" i consideri desfavorable la proposta, una iniciativa, denuncien, feta a mida per als independentistes. Els populars avisen que estan disposats a impulsar "totes les accions que siguin necessàries per evitar que s'acabi aprovant". 

La reforma del reglament del Parlament, impulsada pel PSC, Junts, ERC, Comuns i la CUP, té per objectiu ampliar la delegació de vot i incorporar el vot telemàtic a la cambra catalana. La seva aprovació blindaria la votació a distància del president a l'exili, Carles Puigdemont, i de l'exconseller i diputat de Junts Lluís Puig, que també està a l'estranger. De fet, el reglament inclou una disposició transitòria que vincula el vot telemàtic a l'amnistia perquè els exiliats puguin delegar el vot "mentre hi hagi qualsevol procediment obert sobre com s'aplica la llei". S'estima que la proposta tiri endavant al ple del 25 de juliol, dues setmanes després de la lectura única.

El PP espera que Vox se sumi a la iniciativa

Segons el mitjà citat, els populars esperen que el grup parlamentari de Vox se sumi a la petició, tot i que han deixat clar que la seva intenció és marcar distància amb els de Santiago Abascal i liderar l'oposició a la modificació. Els populars, a diferència dels altres, tenen la potestat de dirigir-se al Consell de Garanties Estatuàries perquè compten amb 15 escons a la cambra. Els de Vox, que només en tenen quatre menys, no poden interpel·lar l'òrgan, segons el PP.

La modificació inclourà el vot a distància en situacions "excepcionals"

Els cinc grups parlamentaris esmentats van entrar divendres passat la reforma parcial del reglament per incloure la modalitat del vot a distància. A l'escrit, es preveu que aquesta opció s'habiliti "en les situacions excepcionals degudament justificades a criteri de la Mesa en què, per impedir el desenvolupament de la funció parlamentària i ateses les especials circumstàncies, es consideri suficientment justificat". També es podran adherir a la modificació del reglament els diputats que tinguin compromisos de representació institucional del Parlament de Catalunya o de la Generalitat a l'estranger.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!