Rebaixar l’IVA de la carn, del peix i de les conserves, prorrogar la bonificació del gasoil o flexibilitzar la Política Agrària Comuna (PAC). Són mesures que el govern espanyol rebutja en votacions parlamentàries, però que el Congrés dels Diputats l’insta a impulsar a petició del Partit Popular. Aquesta setmana la Cambra Baixa ha acollit els primers debats d’iniciatives no legislatives en comissió i el PP ho ha aprofitat per defensar polítiques amb la seva empremta i posar en qüestió la solidesa parlamentària del govern espanyol. Les comissions, representacions a petita escala del ple i dividides per eixos temàtics equivalents als ministeris, poden aprovar textos no vinculants que serveixen per orientar la política de l’executiu. En aquest cas, el PP, sempre de la mà de Vox, ha comptat amb la complicitat de Junts i del PNB (en forma de vot afirmatiu o d’abstenció) per tirar endavant algunes de les seves propostes. Han sigut declaracions d’intencions, anomenades proposicions no de llei (també conegudes com a PNL), que, malgrat que no tenen caràcter jurídic, sí que tenen una clara significació política.

Una de les mesures més reclamades pels populars des de fa setmanes és la rebaixa de l’IVA de certs productes bàsics. De fet, va ser la rèplica immediata del PP després de conèixer la pròrroga de la majoria de les mesures anticrisi del govern espanyol i la condició dels populars per facilitar la convalidació d’aquell reial decret llei. Ara Gènova s’ha aliat amb Junts (que es va abstenir) i el PNB (que va votar-hi a favor) per reclamar a la Moncloa que mantingui la reducció de l’IVA de productes bàsics i l’ampliï a la carn, el peix i les conserves. Això va ser el dimecres a la Comissió d’Agricultura, Pesca i Alimentació. La debilitat parlamentària del govern espanyol també es va fer palesa en la votació sobre la idoneïtat de Carmen Calvo com a nova presidenta del Consell d’Estat. Junts anava a votar-hi en contra, cosa que feia descarrilar la votació (que no és vinculant), però va acabar donant el ‘sí’ després d’una negociació fins a última hora en la qual va aconseguir uns resultats que no ha volgut explicar. És un nou avís dels juntaires, que ja van dur el PSOE a una negociació in extremis a principis d’any amb la votació dels primers tres reials decrets llei de la legislatura.

Totes aquestes votacions poden servir com a toc d’atenció a les portes de la recta final (i sembla que definitiva) per la llei d’amnistia: el PSOE i Junts tenen dotze dies per negociar i retocar el text. El dijous 7 de març és la data límit. La Moncloa, que està disposada a no portar l’amnistia a votació si no hi ha un acord, admetia el dimarts que s’havia “plantat” i que només acceptaria retocs merament “tècnics”. En paral·lel, assumia que, si no s’aprova l’amnistia, Junts (que, igual que ERC i els altres socis d’investidura, és un actor imprescindible en l’aritmètica endimoniada que va deixar el 23J) obstruiria els pressupostos i, per tant, impediria que l’executiu tingués uns nous comptes públics. Ara bé, malgrat tots aquests condicionants i lluny del nerviosisme, Pedro Sánchez està convençut que hi haurà amnistia i una legislatura de quatre anys.

El pla de xoc pel sector primari

La fragilitat parlamentària de Pedro Sánchez s’ha fet palesa en més d’una votació els darrers dies. La Comissió d’Agricultura, Pesca i Alimentació també va avalar, amb la complicitat de Junts i del PNB, part del pla de xoc que proposava el PP per abordar la crisi del sector primari. En els cinc punts que es van aprovar (dels onze que contenia la proposta), els juntaires van votar a favor de tots i els jeltzales van abstenir-se en dos d’ells. Van ser els referents a “reforçar la imatge dels productes alimentaris espanyols als mercats” i a exigir la flexibilització de la Política Agrària Comuna amb l’objectiu de “consensuar criteris imposats unilateralment pel govern d’Espanya”.

Així mateix, les dues formacions van votar a favor de revisar el Pla d’assegurances agràries combinades per ampliar cobertures, reclamar el “pagament immediat” de les indemnitzacions dels productes que han patit atacs en territori francès i crear un grup d’experts que revisi les actuals polítiques de sanitat animal i controli la fauna salvatge i les espècies invasores per conservar la biodiversitat.

Una pròrroga de la bonificació del gasoil

Per la seva banda, la Comissió de Transició Ecològica i Repte Demogràfic va donar llum verda a una proposició no de llei que reclamava una pròrroga de la bonificació del gasoil. Amb l’abstenció de Junts i el PNB, la Cambra Baixa va instar el govern espanyol a aprovar, en un termini d’un mes, un full de ruta per mantenir durant el 2024 les bonificacions de l’impost especial d’hidrocarburs vigents als combustibles d’ús professional i prorrogar-les fins que hi hagi “alternatives sostenibles”, així com “impulsar el desenvolupament de biocombustibles i ecocombustibles”.

Justament a finals de febrer, el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, va assegurar en una compareixença a la comissió del ram que el govern espanyol “pensa mantenir la devolució de l’impost especial d’hidrocarburs en el cas del gasoil professional”.

Sumar i el PSOE voten dividits sobre mesures pel sector de la pesca

El PP no ha aconseguit només posar en relleu la debilitat parlamentària del govern espanyol, sinó que també ha portat els dos socis de coalició a votar de manera diferenciada. El Congrés ha instat l’executiu a dissenyar un PERTE específic pel sector pesquer alimentari i a intercedir davant la Unió Europea perquè intensifiqui els controls “davant l’amenaça de països tercers” i es compleixin “totes les exigències laborals, socials, mediambientals i sanitàries”. Junts i el PNB hi van votar a favor, el PSOE hi va votar en contra i Sumar, ERC i Bildu es van abstenir. També va tirar endavant la demanda d’estendre la rebaixa de l’IVA als productes del mar, tot i que, en aquest cas, Junts s’hi va oposar.

Com es vota a les comissions del Congrés?

Les comissions, representacions a petita escala del ple, estan formades per 37 diputats, que es reparteixen de manera proporcional entre tots els grups parlamentaris: catorze del PP, dotze del PSOE, tres de Vox, tres de Sumar, un per ERC, Junts, Bildu i el PNB i un pel Grup Mixt. Les votacions es fan amb aquestes xifres, però, en cas d’empat, es desempata ponderant el vot amb els números del ple. Així doncs, aquests dies hi ha hagut votacions que han rebut llum verda ben bé per la mínima: dinou (el PP, Vox, Junts i el PNB) a divuit (PSOE, Sumar, ERC, Bildu i Podemos). En el cas de l’IVA de la carn i el peix, per exemple, hi va haver un empat a divuit (perquè Junts es va abstenir), però la ponderació va donar per aprovada la iniciativa (175 a 165).

L’amenaça de les lleis que arriben des del Senat

Les votacions que s’han produït aquesta setmana han sigut un primer avís pel govern espanyol. Però és evident, a ulls de tothom, que Pedro Sánchez no compta amb una majoria sòlida al Congrés. I això es titubeja encara més davant d’un Senat on el PP té majoria absoluta. Els populars, que estan fent servir la Cambra Alta com un dels principals pols d’oposició al govern espanyol, aprofiten l’aritmètica favorable per impulsar proposicions de llei, que reben llum verda i s’envien al Congrés, on han de continuar el seu recorregut parlamentari.

Des del principi de la legislatura, el PP ha aprovat quatre iniciatives legislatives que ha remès al Congrés. Ara bé, n’hi ha dues amb especial interès, donat que el PSOE i els seus socis d’investidura es van dividir. La primera va ser una iniciativa per rebaixar l’IVA de les perruqueries del 21% al 10%. El PP va aconseguir el vot a favor de tots els partits, excepte el PSOE. Si els partits mantenen el seu posicionament al Congrés, els populars podrien aconseguir imposar una rebaixa de l’IVA contra el criteri del govern espanyol.

D’altra banda, una iniciativa que no va generar tant consens és la coneguda com a llei antiokupes, que vol fixar el termini d’un dia per desallotjar voluntàriament un habitatge ocupat i, en cas que això no passi, permetre un desallotjament de manera forçosa passades 24 hores. En aquest cas, Junts i el PNB es van abstenir, cosa que tornaria a obrir la porta que la iniciativa pugui rebre llum verda a la Cambra Baixa si mantenen el mateix sentit del vot. Ara bé, malgrat aquesta realitat, és cert que al Congrés hi ha molts mecanismes que el PSOE pot fer servir per alentir, retardar o impossibilitar que una proposició de llei d’aquestes característiques s’arribi a aprovar.

Una majoria parlamentària fràgil

Sigui com sigui, les xifres i les darreres votacions il·lustren que el govern espanyol té una majoria parlamentària que es pot desequilibrar fàcilment. I no només haurà de preocupar-se per tirar endavant les seves iniciatives, sinó també ha de ser conscient que, en tot moment, els partits poden pressionar-lo aprovant iniciatives de més o menys envergadura en contra de la seva voluntat. De moment, al Congrés han sigut iniciatives no legislatives, però hi ha lleis que escalfen a la banda.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!