El PP ha presentat al Congrés dels Diputats una proposició de llei per a renovar el Consell General del Poder Judicial. El text es va registrar el passat 30 de desembre, després de mesos (i anys) del PP bloquejant la renovació d’aquest òrgan. A més, es tracta d’un text amb mesures que anaven incloses en el pacte que els populars van arribar amb el PSOE i que ells mateixos van trencar quan es va anunciar la reforma del delicte de sedició. Ara bé, socialistes i populars anaven encaminats a reformar la llei del CGPJ un cop aquest mateix organisme es renovés amb els paràmetres actuals.
Una de les mesures estrella del PP, que ha demanat des de fa molt temps i que està inclosa en aquest text que ha presentat al Congrés dels Diputats és que a partir d’ara siguin els jutges els que s’escullin a ells mateixos per a fer de vocals a l’òrgan de govern dels jutges espanyols. Es tracta d’un sistema d’elecció, en principi, menys democràtic; ja que actualment són les Corts espanyoles les que designen aquests vocals, respectant el resultat de les eleccions. Quan anteriorment el PP ja ha intentat fer aquesta modificació, les cambres espanyoles han tombat les seves intencions.
El PSOE i el PP van pactar, però, mesures per evitar les portes giratòries dins del món judicial, i els populars recuperen aquesta mesura pactada en aquest text. Es tracta d’un sistema en el qual no es permet que els jutges entrin en política i tampoc no puguin emetre sentències fins que passin dos anys des del seu cessament.
Així mateix, la proposta també demana que els magistrats que siguin escollits per a llocs del Parlament Europeu, el Congrés, les assemblees autonòmiques, o corporacions locals, o quan siguin nomenats per a un càrrec polític de confiança per sobre de director general, no podran reingressar al seu lloc de feina fins dos anys després. Sí que podrien continuar exercint com a juristes al CGPJ, però no com a vocals, però sí oferint algun servei especial.
D’altra banda, el PP recupera una altra mesura que es va pactar amb el PSOE: exigir una antiguitat de 20 anys de servei en la carrera judicial per tal de ser nomenat magistrat del Tribunal Constitucional. Actualment, només es demanen 15 anys. Així mateix, ara el PP vol que es demanin també aquests 15 anys per accedir a les audiències provincials o tribunals superiors de justícia i les seves sales. D’altra banda, però, inclou una mesura pactada amb el PSOE que tomba una reforma que va fer el govern de Mariano Rajoy: pretenen reforçar la majoria amb la qual els presidents d’aquests tribunals són escollits, per passar d’una simple a una de tres cinquens.