El PP vol comprovar si hi ha “algun responsable socialista a qui li queda prou dignitat per rebel·lar-se” contra la moció de censura que han pactat el PSOE i Bildu perquè els abertzales recuperin l'alcaldia de Pamplona. Amb aquest objectiu, els populars presentaran mocions a tots els ajuntaments de l'Estat perquè els regidors socialistes es “retratin” i es puguin posicionar sobre una cosa que “fins fa ben poc formava part de l'essència del PSOE i que ara Sánchez ha canviat pels seus interessos exclusivament personals”, segons ha denunciat el portaveu del Partit Popular, Borja Sémper, en la roda de premsa posterior al Comitè de Direcció del partit. El PP també ha sol·licitat al PSOE que “faci marxa enrere en la moció de censura a Pamplona”.
“És indignant el silenci davant d'aquest tipus de decisions”, ha lamentat Sémper, alhora que ha subratllat que aquest diumenge milers de persones van sortir al carrer a la capital de Navarra per dir-li a Sánchez que “no es poden aixecar murs amb partits que pretenen enderrocar l'Espanya constitucional”.
Sémper ha criticat que el PSOE tingui el “desvergonyiment” de justificar el pacte assolit amb Bildu amb raons polítiques, quan l'únic motiu que el justifica són “els interessos aritmètics de Pedro Sánchez, sustentats en la seva absència absoluta de límits ètics”. “Estem passant la pàgina més fosca de la història democràtica espanyola sense haver-la llegit abans?”, ha censurat.
Un pacte amb projecció estatal
El portaveu popular també considera que la moció de censura pactada entre el PSOE i Bildu no se circumscriu a l'Ajuntament de Pamplona, sinó que té una projecció estatal “més que evident” i li dona “la volta com un mitjó a la posició tradicional” que havia mantingut el PSOE, una postura que Sánchez ha fet “saltar pels aires” perquè necessita els vots de Bildu al Congrés.
Sémper, a més, ha afirmat que Bildu “continua defensant que ETA va tenir alguna raó de ser en la història dramàtica d'Euskadi” i ha arguït que una cosa és que Bildu estigui representat a les institucions en funció dels seus vots i “una altra de molt diferent” és que la governabilitat de l'Estat depengui de la formació d'Arnaldo Otegi, que en les últimes eleccions municipals va portar “a les seves llistes electorals a condemnats per terrorisme per delictes de sang”.
“L'ham” de la reunió entre Sánchez i Feijóo
En un altre ordre de coses, Borja Sémper ha insistit en les crítiques per l'actuació del PSOE i el govern espanyol en relació amb la reunió entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo que Sánchez va anunciar fa uns dies. I el tema segueix sense novetats i sense perspectiva de resoldre's entre demandes d'ordre del dia i emplaçaments a parlar.
El portaveu del PP ha qualificat la petició de reunió i tot el que l'envolta de “mera tàctica”, de “joc partidista” i de “ganivetada a curt termini”, ja que tots estan "enredats" al voltant a si hi haurà o no reunió, però no parlen dels continguts o d'altres temes d'actualitat. “Nosaltres no picarem aquest ham”, ha conclòs, mentre que ha demanat “rigor, seriositat i ordre” i ha reiterat que als populars no els han dit els temes dels quals el president del govern espanyol vol parlar i que l'única comunicació que hi ha amb l'executiu és per oferir-los dates i no per abordar els continguts.
Fonts de la Moncloa han detallat, justament, que les tres dates que l'executiu espanyol va proposar al PP eren aquest dilluns 18, el divendres 22 i el divendres 29. L'oferta de l'equip del president espanyol era que el líder dels populars en triés una per tal que Sánchez i Feijóo es poguessin reunir.
En la seva compareixença, Borja Sémper ha retret a Sánchez que, mentre actua amb “frivolitat” en relació amb la trobada amb Feijóo, es reuneixi dijous amb el president Pere Aragonès “per rendir-li homenatge i poder després reunir-se amb Puigdemont” i ha insistit que el PP no li demana a Sánchez “ni una amnistia, de ni indultar terroristes, ni el que li demana Junts”, sinó un ordre del dia per saber de què vol parlar. Tanmateix, els populars no renunciaran “a cap espai per poder manifestar” les seves propostes i les seves respostes als problemes que té Espanya i ho faran “cara a cara”.
Un mes des de la investidura de Sánchez
Borja Sémper també ha fet balanç del primer mes des de la investidura de Sánchez: “Cap govern espanyol ha fet tantes coses malament i tan malament com el govern espanyol de Pedro Sánchez en tan sols un mes”. Ha criticat que “cap d'ells ha aconseguit dividir la societat espanyola en tan poc temps i d'una manera tan profunda” i que “ningú ha canviat posicions tant de fons amb tanta frivolitat com Sánchez”, tot pel seu “interès palmari per continuar mantenint la seva comoditat aritmètica”. I ha definit Sánchez com un “president entossudit a aixecar murs que el protegeixin i l'atrinxerin”.