El PP intentarà aquest dimarts que les Corts espanyoles reprovin els responsables polítics de les delegacions de la Generalitat a l’exterior durant el Procés. Tot indica, per ara, que la iniciativa prosperarà; perquè es debatrà a la Comissió Mixta Congrés-Senat per les relacions amb el Tribunal de Comptes, on els populars tenen majoria. El partit d’Alberto Núñez Feijóo planteja que la comissió constati que les delegacions van dedicar nombroses accions i recursos públics a impulsar el Procés i aconseguir suports “de forma deslleial amb l’Estat” i que censuri els seus màxims responsables polítics per les “irregularitats” detectades pel Tribunal de Comptes.
El PP, que es basa en un informe del Tribunal de Comptes, també vol instar la Generalitat, que des d’aquest estiu ha passat a estar novament en mans del PSC, que exerceixi les seves polítiques d’acció exterior sota el principi de “lleialtat institucional mútua”, en coordinació amb l’estat espanyol. Pretenen que les delegacions catalanes a l’estranger elaborin informes de gestió de les seves activitats detallant les despeses, així com “exigir el control de l’activitat econòmica financera” i “mecanismes de control intern” d’aquestes.
El PSOE, per la seva banda, vol que sigui el govern espanyol el que marqui les directrius de l’acció exterior que realitzen les diverses delegacions de les diverses comunitats autònomes. D’aquesta manera, els socialistes pretenen aprofitar aquest tràmit perquè les Corts instin l’executiu espanyol que "reguli el procediment a través del qual les comunitats autònomes puguin posar de manifest les seves necessitats, prioritats i criteris amb vista al desenvolupament de les seves competències d'acció exterior". Així mateix, és partidari que la Moncloa "estableixi els sistemes i procediments a través dels quals es fan efectives les seves competències de coordinació i direcció de l'acció exterior".
El PSOE insta les delegacions catalanes a complir amb el Tribunal de Comptes
El PSOE, per altra banda, també vol que les Corts instin el Govern de la Generalitat a complir les recomanacions del Tribunal de Comptes. Entre aquestes, destaquen que es coordini amb Exteriors en la planificació de les seves activitats d'acció exterior i l'informi dels seus plans. També que s’estableixi "un rigorós sistema de control intern i sistemes periòdics de control efectiu que impedeixin la realització de despeses sense ajustar-se a la legalitat vigent" i que els seus delegats es reuneixin amb els òrgans de representació exterior d’Espanya per a "permetre el control de l'activitat".
ERC i Bildu desqualifiquen l’informe
Per part seva, ERC i Bildu dediquen les seves propostes de resolució a demanar mesures per a evitar que el Tribunal de Comptes "envaeixi competències pròpies del Tribunal Constitucional" com, al seu judici, ha fet en sotmetre a anàlisi la constitucionalitat de l'acció d'exterior de Generalitat.
Les formacions independentistes denuncien que l'informe del Tribunal de Comptes no és "ni objectiu, ni imparcial, ni ponderat, ni equilibrat" i està "ple de judicis de valor" i critiquen que les Corts l'hagin debatut quan hi ha instruccions de processos penals que tenen el seu origen en el mateix sense "respectar la presumpció d'innocència". A més, defensen que l'informe hauria de revisar-se, perquè ja s'ha aprovat una llei d'amnistia.