El PP continua girant-li la truita al pacte PSC-ERC amb el finançament català. Considera que aquest model singular es traduirà ara en un espoli fiscal a la resta de comunitats autònomes de l’estat espanyol. La secretària general del partit, Cuca Gamarra, ha denunciat aquest dimecres en la sessió de control al govern espanyol del Congrés dels Diputats que el “cuponàs català” es finançarà “amb els professors dels andalusos, els metges dels extremenys, el transport dels manxecs i riojans, i la dependència dels asturians”. “Així es finança el procés i així es garantiran les seves cadires”, ha manifestat la popular en el seu cara a cara amb la vicepresidenta primera de l’executiu espanyol, María Jesús Montero.

Cuca Gamarra ha acusat la també ministra d’Hisenda “d’assumir el full de ruta independentista”. “És per això que vostès són incapaços d’explicar un pacte que és un privilegi d’una minoria sobre una majoria”, ha asseverat la secretària general dels populars. Ha denunciat, a grans trets, que el pacte per un model de finançament singular per a Catalunya és “un sistema on qui menys té, menys rebrà”.

Les declaracions de Cuca Gamarra arriben enmig d’un principi de contestació interna a Alberto Núñez Feijóo per part d’alguns presidents autonòmics amb carnet del PP. El màxim líder del partit va prohibir la setmana passada als seus governants territorials negociar bilateralment amb Pedro Sánchez una millora del sistema de finançament, després que el president de l’executiu espanyol anunciés la seva intenció de fer una ronda de reunions amb els barons autonòmics per abordar aquesta qüestió.

Demanem mesures singulars i excepcionals per estar a la mitjana de tots i construir Espanya en termes d’igualtat amb els altres”, va afirmar aquest dimecres el president del País Valencià, Carlos Mazón. “Parlaré amb Pedro Sánchez, amb criteri i rigor, sobre el problema que tenim a les comunitats amb el finançament i en particular a Andalusia”, va proclamar el president de l’executiu andalús, Juanma Moreno Bonilla.

El mateix Feijóo ha estat preguntat aquest dimecres al matí sobre les esquerdes que s’estan produint dins del seu partit i la contestació que ha començat a rebre per part d’aquests barons. “El PP no té esquerdes, sinó responsabilitats territorials”, ha assenyalat als periodistes que l’esperaven els passadissos del Congrés dels Diputats. Per al líder dels populars, les “úniques esquerdes” que hi ha dins la política espanyola es troben ara mateix dins la cambra baixa, així com “en el govern de Pedro Sánchez i els socis que hi donen suport”.

El PP compara Sánchez amb Franco

En un altre moment de la sessió de control d’aquest dimecres al govern espanyol, el diputat del PP Jaime de Olano ha comparat Pedro Sánchez amb el dictador Francisco Franco. Ha fet referència a una frase pronunciada pel líder socialista en el comitè federal del PSOE de dissabte passat, en la qual va mostrar-se disposat a governar “amb o sense el concurs del legislatiu”. “De nou, com Franco”, ha asseverat el parlamentari popular.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!