La reforma laboral ha sortit per un sol vot al Congrés dels Diputats. I ha estat per equivocació: els dos diputats d'Unió del Poble Navarrès s'han rebel·lat i han votat no i un diputat del PP ha votat que sí quan havia de votar que no. De seguida, veient que aquest vot era clau, els populars han denunciat que es tractava d'un "error informàtic" i que havia estat avisat a la Mesa de la cambra amb caràcter previ. Si es tractés d'un error humà, com passa en multitud d'ocasions, no es podria revertir. En aquest context, el secretari general popular Teodoro García Egea i els membres de la Mesa del PP han demanat una reunió amb la presidenta Meritxell Batet. I han començat a difondre la teoria de la "tupinada", a la qual s'hi ha sumat l'extrema dreta de Vox. Totes dues formacions han anunciat que recorreran en empara al Tribunal Constitucional.
Els fets denunciats els ha exposat la portaveu popular Cuca Gamarra en una roda de premsa sense preguntes. Segons aquest relat, el diputat Alberto Casero havia votat no de forma telemàtica però el sistema informàtic hauria emès suposadament un certificat amb un vot favorable. "El certificat emès per part de la cambra ha comprovat que contemplava un vot diferent del que ha emès", ha assegurat Gamarra. Segons aquest mateix relat, el PP s'ha dirigit a la Mesa abans de la votació presencial i fins i tot el diputat afectat --de baixa-- s'hauria acostat fins al Congrés. Però haurien estat ignorats per l'òrgan de govern de la cambra baixa i no li haurien deixat entrar a l'hemicicle per a corregir el seu vot.
A més de votar per la reforma laboral, segons consta al registre de les votacions publicat pel Congrés, Casero també ha votat en contra de la seva tramitació com a projecte de llei, a diferència de tot el seu grup. En la resta de votacions del dia sí que ha complert la disciplina i l'"error informàtic" només s'hauria produït en les dues votacions de la reforma laboral. Quan se'ls demana si hi ha proves del que denuncien, fonts populars es limiten a dir que "és la paraula d'un diputat".
"Eren perfectament conscients que hi havia una anomalia", ha insistit Cuca Gamarra en la seva roda de premsa, que malgrat la insistència dels periodistes s'ha negat a respondre preguntes. "La convalidació del decret només és possible tenint en compte un vot comptat amb un sentit diferent", ha reblat la portaveu del PP, que ha instat la presidenta del Congrés a prendre "les decisions oportunes" per a revertir la situació.
Després de la reunió dels populars amb Batet, Pablo Casado ha avançat que recorreran davant la Mesa i del Tribunal Constitucional "per defensar la voluntat del parlament". En aquest sentit, el líder estatal del PP ha denunciat que "és un frau democràtic contravenir el sentit de vot d'un diputat per a imposar l'aprovació d'un decret" i que "no es pot tolerar aquest atropellament a les institucions".
Vox se suma
La portaveu de l'extrema de Vox, Macarena Olona, ha anat encara més lluny i ha parlat d'una "tupinada" per part de la Mesa de la cambra baixa. Conscient que les seves queixes no prosperarien davant l'òrgan de govern del parlament, la dirigent ultra ha avançat que també recorreran en empara davant del Tribunal Constitucional. "Esgotarem totes les instàncies, inclosa la penal si es demostra la tupinada per part de la presidenta del Congrés", ha assegurat Olona, que ha assenyalat que Batet hauria d'haver convocat la Mesa del Congrés abans de la votació presencial "perquè prengués la decisió oportuna".
Trenquen la disciplina de vot
La direcció d'Unió del Poble Navarrès (UPN) ha demanat als seus dos diputats al Congrés, Sergio Sayas i Carlos García Adanero, que renunciïn a les seves actes de diputats després que hagin rebutjat la convalidació de la nova reforma laboral. "Sergio Sayas i Carlos García Adanero han votat no en contra de la decisió dels òrgans del partit", han afirmat des de la direcció d'UPN. I han afegit en un comunicat que "s'ha pres la decisió enganyant-nos, com demostra el fet que, prèviament, han manifestat de manera pública que acceptarien la disciplina de vot, però després no ho han fet”. Així mateix, admeten que han pogut constatar que els dos diputats "sí que han advertit del sentit final del seu vot a altres formacions polítiques, que han estat coneixedores d'aquest, mentre la direcció d'UPN desconeixia aquest extrem".
Des d'UPN, han demanat disculpes al PSOE i al Partit Socialista Navarrès. “El que ha passat avui no representa UPN, un partit de paraula, de valors i de principis, que compleix els seus acords. Entre aquests valors i principis no s'hi troba el de no complir la paraula donada”. Amb tot, UPN ha remarcat que “la deslleialtat amb els votants, afiliats i òrgans del partit és absoluta i inacceptable” i han demanat als seus diputats al Congrés que deixin “la seva acta de diputat immediatament”.