Llum verda del Congrés dels Diputats a tramitar una proposició de llei presentada per Junts per Catalunya amb l’objectiu de combatre la multireincidència. La iniciativa advoca per penalitzar més els furts, donar més eines als ajuntaments i disposar de més jutges a Catalunya. Una de les mesures, per exemple, és que el robatori d’un mòbil tingui penes de fins a tres anys de presó. Per 304 vots a favor, 38 en contra i 8 abstencions, el text s’ha pres en consideració i, per tant, ha superat el seu primer examen parlamentari. Ara els partits poden presentar esmenes per retocar el redactat o afegir nous articles i la proposició de llei s’haurà de validar posteriorment en ponència i en comissió. Serà un camí llarg que tot just acaba de començar. La iniciativa és molt semblant a una que també s’està tramitant a la cambra baixa: una proposició de llei del PP per endurir el càstig a la multireincidència en furts i estafes, que es va prendre en consideració el mes de juny amb el suport del PSOE, Vox, Junts, el PNB i UPN.

📝 Junts registra una llei al Congrés contra la multireincidència amb més eines per als ajuntaments

 

Els juntaires van presentar la iniciativa el passat mes de març per donar resposta a les peticions de molts dels seus alcaldes. Una de les veus que ha sonat amb més força ha estat la de Marc Buch, alcalde de Calella, que avui era present al Congrés per seguir el debat al costat dels batlles de Vic (Albert Castells), Manlleu (Arnau Rovira) i La Granadella (Elena Llauradó). Fa uns mesos, Buch es va erigir en portaveu dels alcaldes del Maresme que es van mobilitzar per fer front a aquesta situació i va denunciar que els multireincidents són “persones que han après que cometent furts poden sobreviure sense penes importants i ho han convertit en un ofici”. I la setmana passada el nou president del grup municipal de Junts per Catalunya-Trias per Barcelona, Jordi Martí Galbis, va reclamar a l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que el PSC fes costat a la proposta dels juntaires. A més, el divendres el món municipal de Junts va fer front comú per “liderar” el debat sobre la multireincidència. Els juntaires van reunir telemàticament uns 200 alcaldes i caps de llista d’arreu del país per debatre sobre aquesta iniciativa.

Durant el debat, Marta Madrenas ha fet una crida a tramitar la llei perquè “tothom sàpiga que delinquir aquí no surt gratis”, per acabar amb la “percepció generalitzada que els delinqüents entren per una porta i surten per l’altra” i per donar resposta a les “crides públiques d’auxili que tants alcaldes de diverses sensibilitats” davant la “greu alarma social”.  “La policia refereix com certs individus i determinats grups organitzats de delinqüents que viuen de la pràctica sistèmica del furt se saben absolutament impunes i aquesta percepció tan inquietant d’impunitat provoca pors i sensació de trobar-se en risc per part de la ciutadania”, ha afirmat des de la tribuna.

 

Per part del PSC, la diputada Mercè Perea ha defensat que la multireincidència “exigeix una resposta clara i eficaç” que no vingui del “populisme punitiu” i sí d’una “solució des de la política útil i reflexiva”. En declaracions a la premsa fora del Congrés, ha argüit que cal combatre els “grups criminals organitzats” que s’aprofiten de “persones vulnerables”. “El que no farem és endurir les penes perquè sí”, ha conclòs.

Gabriel Rufián, a Junts: “No es pot ser Convergència i Aliança Catalana a la vegada”

Per part d’Esquerra Republicana, ha pres la paraula Gabriel Rufián. El portaveu d’ERC al Congrés ha compartit alguns dels punts de la proposta de Junts, però ha disparat contra els de Míriam Nogueras. “Ens abstindrem perquè entenem que hi ha un problema i compartim el diagnòstic, però evidentment, som d’esquerres, no de dretes com vostès, i no compartim la solució, que no pot ser una mena de Codi Penal màgic on endurint les penes tot se soluciona”, ha afirmat des de la tribuna de l’hemicicle. Rufián ha acusat Junts de fer un “còpia i enganxa” d’una iniciativa que va impulsar el PDeCAT la passada legislatura, que incloïa alguns dels punts d’aquesta proposició de llei, i haver-hi afegit “unes gotes de Sílvia Orriols. El portaveu republicà ha acabat la intervenció carregant contra els juntaires: “Què pensen que cada vegada Vox i PP els aplaudeixin més? S’estan dirigint a un sector de l’independentisme molt determinat que ara està escoltant molt Aliança Catalana, però no es pot ser Convergència i Aliança Catalana a la vegada”.

 

Penes d’entre un i tres anys de presó per robar un mòbil

I què diu exactament la proposta de Junts? Una de les novetats de la proposició de llei és que introdueix penes d’entre un i tres anys de presó pels furts de “dispositius mòbils informàtics o de comunicació” i “dispositius electrònics o tecnològics”. D’altra banda, es vol forçar els jutges a imposar penes de presó als delinqüents que hagin estat “condemnats executòriament” per tres furts. Així mateix, aposta per doblar el nombre de jutges d’adscripció territorial a Catalunya (de 35 a 70) per acabar amb el “col·lapse” dels jutjats i advoca perquè els ajuntaments també puguin exercir l’acció penal en delictes de furts. Fonts de Junts indiquen que el seu objectiu és donar eines als ajuntaments, que són els que “pateixen” aquesta realitat “més directament”. “El que no fa la Fiscalia, que s’ocupa del més greu, puguin assegurar-ho els alcaldes”, apunten veus de les files juntaires. A més, la iniciativa vol que els jutges puguin disposar de tota la informació sobre el delinqüent reincident, donat que fins ara a l’expedient no consta l’import dels furts, cosa que dificulta imposar les penes.