El Partit Popular i el Partit Socialista no volen citar a comparèixer en el Congrés a cap dels excomissaris de l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz en el marc de la comissió d’investigació sobre la seva gestió al capdavant del Ministeri. Un d’ells, José Manuel Villarejo, és un dels principals protagonistes de les suposades actuacions contra el procés i els seus líders polítics, l'anomenada 'Operació Catalunya'. El principal argument de populars i socialistes per no demanar-ne la compareixença és que no volen "convertir la comissió en un circ”, perquè n’hi ha que ja estan implicats en altres processos judicials.
El Congrés dels Diputats constituirà la comissió, que dirigirà el PNB, al llarg de la setmana del 8 de març i el proper pas que han de fer els grups parlamentaris és acordar un pla de treball, el qual ha d’incloure els terminis, la documentació que es pretén demanar i totes aquells personalitats que es considerin de prou rellevància per citar-les.
És en aquest punt, en l’elecció de les compareixences, on els principals partits discrepen. Mentre Unidos Podemos sí que es planteja citar diversos dirigents policials, com el comissari Villarejo, el PP i el PSOE coincideixen a demanar que tan sols hi acudeixin els responsables polítics dels funcionaris policials, com el mateix exministre Fernández o l’exdirector de la Policia, Ignacio Cosidó. Tot i aquestes discrepàncies, els dos partits majoritaris al Congrés dels Diputats tindran l'última paraula, ja que la comissió es regeix amb vot ponderat i, per tant, com més gran sigui el nombre de diputats del partit, més pes tenen els representats d’aquest en la decisió final.
Fernández Díaz hi acudirà tant sí com no
El PP ja ha assumit la presència de l’exresponsable de la cartera d’Interior a la comissió, conscient que serà reclamada per tota o pràcticament tota l’oposició. De fet, quan es va aprovar l’obertura de l’òrgan d’investigació, el mateix Fernández Díaz ja va assegurar que hi acudiria “encantat” per donar la seva versió dels fets.
Tot i que l’Operació Catalunya es relaciona amb la seva etapa al capdavant del Ministeri, des del PP no es descarta citar també a antecessors de Fernández, com l’exsecretari general socialista Alfredo Pérez Rubalcaba.
De Alfonso i Sánchez-Camacho, candidats
L’exdirector de l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Daniel de Alfonso, va ser el protagonista de la famosa conversa gravada en el despatx del ministre en la qual conspiraven per fabricar escàndols contra ERC i CDC. De fet, De Alfonso ja va assistir a una comissió del Parlament a propòsit d’aquella conversa. Per la seva banda, Unidos Podemos, el PDeCAT i ERC també veuen amb bons ulls que hi comparegui la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, després que les darreres filtracions del diari Público l’assenyalessin com la impulsora de l’Operació Catalunya, amb l’excap de gabinet del president del Govern espanyol, Jorge Moragas. El Partit Popular, però, en discrepa i pretén tancar la porta a aquesta petició.
Cs va més enllà
Ciutadans té la intenció d’anar una mica més enllà amb aquesta comissió. El partit liderat per Albert Rivera pretén que, tot i no ser l'objectiu principal, la comissió serveixi per saber qui va gravar el ministre d’Interior en un despatx oficial i si la Generalitat està fent servir els Mossos d’Esquadra per fer “espionatge polític”.