El Partit Popular colla el PSOE perquè no doni suport a la proposta del PNB de derogar la reforma del Tribunal Constitucional que s'aprovarà aquest dimarts i que permet suspendre polítics que no acatin les seves sentències. El gest és interpretat pel PP amb perplexitat, com un "gravíssim error" i una forma de donar "oxigen" a l'independentisme, després que la Generalitat es negui a paralitzar el full de ruta cap al referèndum del 2017, suspès pel TC la setmana anterior, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, declarés davant el Tribunal Superior de Justícia per desobediència.
El PSOE donarà suport a la proposició de derogació dels nacionalistes bascos, i no a la del PDeCAT amb el mateix objectiu. Els socialistes s'abstindran a la segona perquè només insta a derogar la reforma, i creuen que la filosofia del PNB s'ajusta més a les tesis que ells van defensar el 2015 quan el PP va tirar endavant la reforma amb majoria absoluta. Aquesta diferència no afecta a la pràctica, perquè el Congrés aprovi amb els vots socialistes, d'Unidos Podemos, ERC i el PDeCAT que s'iniciï el seu retrocés.
La del PNB serà presentada pel lletrat i portaveu de Justícia, Mikel Legarda, qui proposa canviar el caràcter executiu de suspensió del TC per multes coercitives de 600 a 3.000 euros "a qualsevol persona, investida o no de poder públic, que incompleixi els requeriments del Tribunal, reiterant les multes fins al total compliment dels interessats, sense perjudici de qualsevol altra responsabilitat procedent". Ara bé, els socialistes rebutgen la derogació que els bascos volen fer del recurs previ d'inconstitucionalitat per a estatuts d'autonomia, introduït l'any passat, però per acord de PSOE i PP.
De fet, el fantasma de l'Estatut fa coincidir els socialistes amb un dels arguments de C's. Segons tots dos, cal mantenir el recurs d'inconstitucionalitat perquè permet saber a priori si una llei marc autonòmica és constitucional o no. Els bascos creuen que això és vulnerar el principi que el TC és una instància de revisió a posterior, i denuncien que permet als responsables polítics tancar-se a resoldre a través del diàleg els conflictes. Així i tot, la formació taronja es quedarà sola amb el PP votant en contra d'ambdues proposicions de derogació.
Més explícit és Podemos, qui ha titllat la reforma d'"antidemocràtica" i orientada a convertir el TC en un "Tribunal contra Catalunya" que escurci terminis per encausar polítics, per bé que de facto fa "més estret" el pacte de convivència a Espanya. Així es manifesta el portaveu de la formació, Íñigo Errejón, lamentant el paper de "policia" que s'atorga a l'Alt Tribunal. De fet, Moncloa mai havia descartat utilitzar aquesta competència amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, qui de moment està encausada per la via penal de la fiscalia i no per la suspensió del TC.
"Sentit d'Estat"
Però davant d'aquest escenari, la desavinença entre PP i PSOE per l'ús del TC posa en risc la coordinació de les seves accions a l'hora de passar el procés pel rodet dels tribunals. Ambdós van votar en contra del suplicatori de Francesc Homs perquè fos jutjat pel 9-N al Suprem. Així, dies més tard, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría va demanar als seus oponents històrics d'entendre's per, junts i amb "sentit d'Estat", fer front al conflicte català. Però en aquesta ocasió, sembla que a Ferraz tenen agenda pròpia, i per uns instants, s'hi desmarcaran.
El propi ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha anunciat aquest dimarts que el Govern espanyol intentarà "salvar" el contingut de la llei durant el seu procés de tramitació, amb l'objectiu que sigui el "més adequat per a allò que Espanya necessita". Catalá nega que això tingui a veure amb el procés català, sinó que tots els tribunals poden fer complir sentències, i el Constitucional també, com a intèrpret de la Carta Magna.
I segons fonts de la direcció popular, Rajoy no tindrà problema a dissoldre les Corts i convocar noves eleccions en els moments de major tensió política. "És allò que han fet tots els presidents quan ha convingut", diuen a aquest diari. Per tant, tot dependrà del text final de la tramitació, ara que els socialistes cauen en les enquestes i el PP aguanta d'un fil que Podemos no els engoleixi, amb la gran coalició per la porta del darrere.
Així i tot, comencen a haver-hi gestos freqüents per part de certs partits d'evitar el simbolisme de donar suport a iniciatives presentades pels independentistes catalans. El mateix que aquest cop amb el PSOE, va passar fa unes setmanes quan republicans i demòcrates van presentar una proposició per a la creació de la comissió d'investigació de l'exministre Jorge Fernández, i C's només va votar a favor de la dels socialistes, assegurant que l'altra era abundar en el "victimisme" del procés sobiranista. Finalment es van acumular i va tirar endavant la comissió.