El Congrés dels Diputats s’ha convertit aquest dimecres en un quadrilàter enfangat per la corrupció en què PSOE i PP s’han estomacat amb l’argument constant del “i tu més”. Els populars s’han presentat a la sessió de control amb preguntes únicament centrades en el cas Koldo-Ábalos, i el govern espanyol ha tornat a defensar-se assenyalant els escàndols que han assetjat els conservadors en les anteriors legislatures. L’excusa de la Moncloa és que combina aquesta estratègia amb una altra: presumeix que, a diferència del PP, va fulminar José Luis Ábalos del PSOE en el moment en què va esclatar el cas de les mascaretes.

Pedro Sánchez no ha estat present en aquesta sessió de control perquè el seu executiu celebra aquest dimecres a Portugal una cimera bilateral. Alberto Núñez Feijóo no ha volgut ser menys que el seu principal adversari polític i, seguint les passes d’Isabel Díaz Ayuso, ha plantat el Congrés dels Diputats. Ha estat Cuca Gamarra, secretària general dels populars, qui ha iniciat l’ofensiva contra els socialistes assetjant-los amb el cas Koldo, ara que “ja esquitxa onze ministeris” de l’executiu de PSOE i Sumar. En el seu cara a cara amb María Jesús Montero, l’ha atacat assegurant que el rescat d’Air Europa està farcit d’irregularitats. “Està preocupada pel contingut del pen drive de José Luis Ábalos?”, li ha preguntat finalment Gamarra a Montero.

Quan la vicepresidenta primera del govern espanyol ha començat a contestar les preguntes de la número dos del PP, ha semblat que els socialistes enterraven d’una vegada per totes l’estratègia del “i tu més”, perquè ha criticat que el principal partit de l’oposició ataca amb el cas Koldo per dissimular les bones previsions econòmiques de l’Estat espanyol. Però no ha estat així. Seguidament, ha recriminat als populars tots els casos de corrupció que van cometre en les anteriors legislatures, i ha acusat Juan Bravo —exconseller d’Hisenda a la Junta d’Andalusia i actual responsable d’aquesta carpeta a Génova 13— d’haver comès irregularitats quan treballava per a l’executiu andalús.

El PSOE ataca el PP amb Ayuso

Isabel Díaz Ayuso també ha estat l’elefant que s’ha passejat per l’hemicicle de la madrilenya Carrera de San Jerónimo. Montero ha preguntat a Bravo si en algun moment li va dir a la lideressa madrilenya que “una persona no pot cometre delictes fiscals, o deduir-se la compra d’un saxo”. La també ministra d’Hisenda, en els seus atacs a la presidenta de la Comunitat de Madrid, ha criticat la decisió de deixar plantat Pedro Sánchez a la Moncloa. “Vostès practiquen insubmissió institucional; respectin la democràtica i el govern legítim”, li ha respost en les preguntes que li ha plantejat la vicesecretària del PP Carmen Fúnez; també centrades en la corrupció que assetja el PSOE.

També Félix Bolaños ha enfangat el debat amb l’estratègia del “i tu més”. Quan el portaveu del PP al Congrés, Miguel Tellado, li ha preguntat pels “lingots d’or” que alguns mitjans han publicat que entraven i sortien de la seu de Ferraz, el ministre de la Presidència ha denunciat els delictes fiscals comesos per la parella d’Ayuso. “Haurien de ser més prudents amb la corrupció, perquè vostès han tingut tres ministres condemnats a 30 anys de presó”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!