La comissió que investiga la presumpta Operació Catalunya i "altres usos de la policia patriòtica" durant el mandat de l'exministre Jorge Fernández Díaz ha entrat en coma després de la reunió celebrada aquest dimarts al Congrés entre els grups, passades dues setmanes de les compareixences de l'excap d'Antifrau, Daniel de Alfonso, i el mateix extitular d'Interior. Els partits no s'han posat d'acord per decidir les noves compareixences, però sí per allargar la comissió fins al desembre, com a resultat d'una convergència implícita en l'estratègia de Partit Popular, PSOE i Ciutadans.
El PP arribava amb pocs ànims que l'òrgan prosperés, assegurant que amb la passada sessió va quedar "més que clarificada" la gravació entre Fernández Díaz i De Alfonso i no hi hauria "més causa a investigar", segons el diputat Carlos Rojas. Tot i així, la proposta que ha sotmès a votació era la de no decidir res fins que no arribés nova informació –que ha comptat amb vots positius de PP i Cs, i l'abstenció del PSOE–. La paradoxa emergeix, segons el diputat de Podemos, Rafael Mayoral, que és el mateix partit del govern de l'Estat l'encarregat de proveir les dades. Rojas s'hi tornava que l'executiu de Mariano Rajoy n'havia estat el principal remissor, i que era l'Oficina d'Antifrau qui estaria incomplint.
La qüestió de la "informació que falta" –en paraules de PP, PSOE i Cs– ha generat escepticisme entre determinats grups. El representant d'ERC, Gabriel Rufián, els ha acusat de fer "la pinça", ja que aquestes evidències serien públiques a internet. El mateix ha dit Mikel Legarda (PNB), president de l'òrgan, qui creu que hi ha prou dades per continuar els treballs. Però els diputats Antonio Trevin i Juan Carlos Campo (PSOE) explicaven que els mancaven 12 blocs d'informació del Ministeri de l'Interior. Per això, han proposat que compareigués l'excap de la Policia, José Ignacio Cosidó, un cop arribessin les dades, moment en què Podemos s'ha abstingut.
La decisió de la formació de Pablo Iglesias ha donat ales a Cs, PP i PSOE per culpar-lo de la paralització dels treballs. "El senyor Cosidó avui pot dormir més tranquil. No haurà de venir a declarar gràcies al suport de Podemos", ha dit Trevín. Segons el socialista, la qüestió és que Mayoral hauria votat a favor, però la portaveu del grup, Irene Montero, l'ha corregit en darrer minut. El partit d'Iglesias diu que no hauria estat així, sinó que la condició era que si hi anava Cosidó, no ho podria fer ningú més. El fet és que a Ferraz no feia especial il·lusió que assistissin excomissaris.
Fonts de l'interior de la reunió consultades per El Nacional critiquen que jugar a màxims seria "un error". Per exemple, el PDeCAT ha votat tot a favor amb la idea que hi hagués almenys algun compareixent i no deixar els treballs als llimbs, segons el portaveu Sergi Miquel. Però els podemistes diuen que ells en cap cas volien limitar la investigació a un excap policial, sinó que volien que hi fossin tots els qui ells demanaven: l'exministre socialista Alfredo Pérez Rubalcaba, l'excomissari Eugenio Pino i Villarejo. Però en el moment de la votació sobre els excomissaris i Rubalcaba, i només hi havia Podemos, els demòcrates i el PNB a favor –ERC no ha votat, contrari al sistema aplicat–.
Amb el desgavell resultant pel xoc d'estratègies, el PP ha proposat d'elevar a la Mesa del Congrés la proposta d'allargar la comissió fins a finals de desembre. La iniciativa ha prosperat, però fonts de la formació morada denuncien que això permetrà als populars posposar la comissió d'investigació per les caixes d'estalvi. Al Congrés no s'acostumen a celebrar diverses comissions d'aquest tipus en paral·lel per no treure visibilitat a l'assumpte en qüestió.
Així les coses i sense cap compareixent aprovat, Legarda explicava que donaria un termini de 15 dies per decidir què fer en endavant. El peneubista espera que a mesura que vagi arribant més informació es puguin decidir noves citacions. Per la seva banda, Rufián diu que "és una vergonya" el succés, Mayoral, que avui la comissió ha entrat a "la UCI" i Miquel reitera que PP, PSOE i Cs tenien una voluntat de "dilatar les coses com més millor". "Com sempre, veuen que la reunió ha estat animada", ha ironitzat el del PNB, resignat davant un escenari incert.