“La Xunta de Galícia està treballant mentre l’oposició està en campanya” o “el PP de Galícia només ofereix incapacitat i el res”. Un mateix desastre mediambiental i dues visions contraposades i antagòniques que obren l’enèsima bretxa entre el PP i el govern espanyol. El motiu de brega és ara el vessament de pèl·lets que està afectant la costa de Galícia i que ha provocat l’aparició de grans quantitats de petites boles de plàstic blanques a diverses platges gallegues. Després que la preocupació hagi anat en augment els últims dies, aquest dilluns la Fiscalia de Medi Ambient ha anunciat que ho investigarà i dirigents del PP i del PSOE s’han embrancat en una discussió pública acusant-se mútuament de culpables de la mala gestió.

Tot ha començat a primera hora del matí, quan el president de Galícia, el popular Alfonso Rueda, ha criticat en un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press que, mentre la Xunta està treballant en aquest assumpte, “l’oposició està en campanya” i el govern espanyol “acaba d’aparèixer”. A més, Rueda ha desmentit que la Moncloa l’advertís de tot plegat el 20 de desembre: “No és cert”, ha etzibat, i ha afegit que “la primera comunicació oficial del govern espanyol, que és el que té coneixement a través de Salvament Marítim que ha caigut un contenidor davant les costes de Portugal, és del 3 de gener”.

Ha apuntat que ahir li va trucar la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, “per posar-se a disposició”, en una conversa en la qual Rueda va “demanar informació” sobre els contenidors que van caure al mar i el seu contingut i va preguntar a Ribera què se’n pot esperar. El president gallec també s’ha compromès a “recollir tot el que vagi arribant a les platges” i, tot i que ha puntualitzat que “és una competència municipal”, ha assegurat que la Xunta posarà tots els mitjans necessaris per solucionar-ho i admetrà tota l’ajuda que calgui.

Óscar Puente respon Alfonso Rueda: “Ningú al seu equip s’assabenta del que passa?”

La rèplica més immediata l’ha fet, a través d’X, el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, que ha acusat el PP de Galícia de ser “contumaç en la mentida” quan es tracta de desastres mediambientals, en al·lusió al desastre del Prestige (en aquell moment, amb José María Aznar a la Moncloa, Mariano Rajoy de vicepresident i portaveu del govern espanyol, Francisco Álvarez-Cascos de ministre de Foment i Manuel Fraga Iribarne de president de la Xunta). En un fil, Puente ha assenyalat que el 13 de desembre un particular va advertir al 112 d’un abocament de pèl·lets de plàstic a la platja d’Espiñeirido i ha apuntat que aquesta trucada va anar seguida, posteriorment, d’altres avisos al mateix 112. “Al senyor Rueda no li donen trasllat d’aquests fets? Ningú al seu equip s’assabenta del que passa?”, s’ha preguntat el ministre. “Que no s’escudi en tercers”, li ha etzibat.

Puente ha afegit que el dia 20, després de les investigacions, es va comunicar a la Xunta que el 8 de desembre un vaixell amb bandera de Libèria i armador alemany havia perdut sis contenidors, un dels quals amb pèl·lets de plàstic, en aigües portugueses. Posteriorment, prossegueix el ministre, la Xunta va declarar la situació d’emergència nivell 1 (el govern espanyol només pot actuar amb l’activació del nivell 2) amb data del 5 de gener i l’endemà va mobilitzar Tragsa (Empresa de Transformació Agrària) per cooperar en la neteja de les costes afectades. “És a dir, entre el dia 13 de desembre del 2023, data del primer albirament de pèl·lets del que es té constància, i el 5 de gener del 2024, la Xunta de Galícia no fa res”, ha conclòs Puente.

Génova i Ferraz se sumen a la picabaralla

En aquest context, Génova i Ferraz han volgut participar en l’intercanvi dialèctic. El secretari d’organització del PSOE, Santos Cerdán, ha denunciat que “el no-res més absolut” d’aquests dies a Galícia és la “màxima expressió del PP” i ha lamentat que els populars gallecs “només ofereixen la incapacitat i el res”. “Galícia no ha elevat el nivell d’alarma necessari perquè el govern d’Espanya pugui actuar: el govern central no pot actuar si Rueda no actua”, ha denunciat, i ha afegit que el que vol el PSOE és “arremangar-se i treballar” per netejar les platges de Galícia.

Per la seva banda, el portaveu del PP, Borja Sémper, ha compartit “la queixa i la sorpresa” que ha expressat Alfonso Rueda per la “falta d’informació”, la “falta de sensibilitat” i la “falta de lleialtat institucional” del govern espanyol amb el govern de Galícia. Ha sostingut que “no és seriós ni responsable” que la ministra Ribera acabi de trucar al president gallec i que hi hagi ministres que estan assignant responsabilitats al govern autonòmic en una matèria sobre la qual l’executiu espanyol “és absolutament competent”. I no ha evitat recordar la catàstrofe del Prestige: “O és que davant determinats problemes mediambientals el competent és el govern d’Espanya i davant altres fenòmens el problema el té una autonomia? O és que la conclusió és que sempre la culpa la té el PP?”, s’ha preguntat Sémper irònicament. “A què s’està jugant?”, ha reblat.

Populars i socialistes només han coincidit a fer crides a col·laborar.“Es tracta que tots col·laborem”, ha reivindicat Alfonso Rueda, mentre que Santos Cerdán ha insistit que no volen “fer política com sembla que vol fer” el president gallec “donant les culpes a un altre”. I Borja Sémper s’ha sumat a tots dos: “Lluny d’assignar responsabilitats i culpes, el que s’ha de fer és treballar i actuar”. Tres frases que han estat pronunciades després de llençar-se dards en totes dues direccions.

En aquest context, el PSOE ha compartit un vídeo a X criticant que la Xunta s’ha “desentès” de la problemàtica i que Alfonso Rueda “està fent servir el manual del PP, el mateix que el del Prestige”, i el PP de Galícia li ha respost retraient-li que el govern espanyol “no informa ni ajuda” i, a diferència del que va fer el PSOE el 2002, només “dona la culpa” a l’executiu autonòmic.

Sigui com sigui, la catàstrofe a les costes gallegues, que ja ha arribat a les costes d’Astúries (aquesta tarda la vicepresidenta Teresa Ribera ha trucat al president asturià, Adrián Barbón), requerirà una solució eficaç i competent. Mentrestant, el PP i el PSOE, des de la Xunta i des de La Moncloa, s’espolsen les responsabilitats i assenyalen l’adversari.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!