El PP i el PSOE han acudit a la seu del Parlament Europeu a Estrasburg (França) a la tercera reunió per intentar desbloquejar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) amb la mediació de la Comissió Europea, però també ha fracassat i no han aconseguit un acord. Amb el teló de fons de la llei d'amnistia que s'aprovarà al Congrés aquest dijous, el ministre de Justícia, Presidència i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños; el vicesecretari d'Acció Institucional del PP, Esteban González Pons, i el comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, s'han vist per tercera vegada en un mes i mig per intentar resoldre un bloqueig que continua encallat en quina ha de ser la dinàmica de la renovació i reforma de l'òrgan de govern dels jutges. Aquesta ha estat la tercera ronda de converses que ha tingut lloc al Parlament Europeu a Estrasburg, però ara les reunions continuaran a Madrid abans no acabi aquest mes de març.
El ministre Félix Bolaños va anunciar després de la reunió, que es va allargar durant una hora i mitja, que les parts es tornaran a reunir a Madrid a finals de mes, però no va voler comentar el contingut de la trobada. "El contingut de les reunions són confidencials, el dia que tinguem un acord, aquest dia ho anunciarem i vostès el coneixeran", ha dit el ministre, que només s'ha limitat a agrair l'esforç i la dedicació del comissari Reynders i la Comissió Europea i a insistir en la importància d'intentar aconseguir "un acord que és complex, però absolutament necessari, imprescindible per recuperar la normalitat de la justícia a tots els nivells, des del CGPJ fins a l'últim jutge, i per tant el que farem des del partit socialista és posar tots els nostres millors esforços i talent per poder assolir un acord". Respecte a la posició del PP que les converses estan estancades i no avancen, Bolaños ha insistit a dir que "el fet que estiguem parlant i negociant és una bona notícia. El PP no s'ha assegut a taula a negociar, ha necessitat que la Comissió Europea sigui la mediadora en aquesta negociació, per mi és un progrés intentar avançar en aquest acord, que insisteixo que és imprescindible per al nostre país".
Una reunió amb posicions allunyades
La reunió estava pràcticament abocada al fracàs abans de començar, a causa de les postures contraposades entre el partit del govern espanyol i el principal partit de l’oposició. Mentre que el PSOE insisteix a acordar la renovació dels membres del CGPJ abans d'emprendre la reforma del procés de designació, el PP manté que totes dues coses han de passar en paral·lel. La Comissió Europea, per la seva banda, és favorable al fet que la renovació dels membres del CGPJ s'abordi com a prioritat i “immediatament” i després s'iniciï el procés per a la reforma.
Aquest desacord se suma a uns dies previs en els quals totes dues parts han fet declaracions que rebaixaven el ja moderat optimisme de Reynders, que la setmana passada confiava a assolir un acord “com més aviat millor” sense esmentar que, el termini de dos mesos que havia fixat Brussel·les, s’acabaria el pròxim 31 de març. En aquesta data, Reynders ha de deixar el seu càrrec de comissari per fer campanya per a la presidència del Consell d’Europa.
González Pons, per part del PP, ja va anunciar a Bucarest la setmana passada que veia “molt difícil” tancar un acord amb el PSOE, en espera de veure l'acord entre el PSOE, Junts i ERC per a un nou text de la llei d'amnistia, que finalment es va donar a conèixer hores més tard. González Pons, fins i tot, va arribar a posar en entredit la celebració de la tercera reunió, que finalment s’ha fet aquest dimecres. “El que no li permetrem al Govern és que amb una mà ataqui els jutges amb Junts i amb l'altra els defensi amb el PP. El Govern ha de triar bàndol”, va dir González Pons. Sobre aquest tema, el ministre Bolaños, per la seva banda, va considerar que la llei d’amnistia no havia d’interferir en les negociacions, perquè quan es va decidir recórrer a la mediació europea ja n'estava en marxa la tramitació.