El PP, el PSOE, Vox i Sumar han rebutjat la petició de Junts de reconèixer Kosovo, que s'ha debatut aquest dimarts en el Congrés dels Diputats. En canvi, la iniciativa sí que ha comptat amb el suport d'ERC, el PNB i EH Bildu. El diputat de Junts Eduard Pujol ha comparat la situació del país balcànic amb la de Palestina, que recentment fou reconeguda com a Estat per part del govern espanyol, i ha defensat que s'ha d'impulsar el mateix reconeixement en el cas de Kosovo per ser "justos".

"Senyor Sánchez, ja li ha explicat a Zelenski que en aquest conflicte Putin els marca el camí? El no a Kosovo és un no a Catalunya. De què tenen por? De Kosovo? O estem parlant que Espanya té pànic dels drets nacionals de Catalunya?", ha assegurat Pujol, que ha insistit en el fet que "Espanya tem els drets nacionals de Catalunya". "L'autodeterminació és un dret i Catalunya hi tornarà les vegades que calgui", ha conclòs.

A favor de reconèixer Kosovo

Cal recordar que Kosovo va proclamar la independència unilateralment el 2008, però Sèrbia encara considera que es tracta d'una província autònoma. Un centenar dels 193 països de les Nacions Unides ja l'han reconegut com a Estat independent, mentre que a la Unió Europea només queden cinc estats membre per fer-ho: Espanya, Eslovàquia, Xipre, Grècia i Romania. Els grups que han donat suport a la iniciativa de Junts han relacionat la negativa espanyola amb l'existència dels moviments independentistes a l'Estat.

Per part d'ERC, Francesc Marc Álvaro ha demanat al govern espanyol que deixi de fer el "ridícul" i abandoni la seva "peculiar" posició sobre la matèria. En el cas d'EH Bildu, Jon Iñarritu ha apuntat que "no té sentit" que no es produeixi aquest reconeixement, perquè la majoria dels estats europeus sí que ho fan. Finalment, el portaveu del PNB, Aitor Esteban, ha destacat els casos de França i Turquia, que sí que reconeixen Kosovo malgrat comptar amb aspiracions independentistes internes.

En contra de reconèixer Kosovo

Cap d'aquests arguments han servit per convèncer el PP perquè voti a favor. El diputat popular Ricardo Tarno ha carregat contra Junts per buscar "que Sánchez passi per l'adreçador" i reconegui Kosovo per afavorir l'independentisme català. "Vostès van conspirar, negociar, viatjar amb la intenció de teixir aliances entre un sector de l'independentisme català i el Kremlin. Uns van ser executors i uns altres consentidors. Com sempre, van jugar a dues bandes, amb una mà el reconeixement de Kosovo i amb l'altra negociant amb Putin", ha afegit. En el cas de Vox, Carlos Flores ha admès que els ultradretans no donen suport a la iniciativa perquè és Junts qui l'ha proposat.

Tampoc ha cedit el PSOE. La diputada socialista Obdulia Taboadela ha defensat que la posició actual de no reconèixer Kosovo serveix per afavorir el diàleg entre Pristina i Belgrad, ja que el govern espanyol treballa per "una solució negociada" al conflicte. "Avui l'estabilitat és més que mai una necessitat i en això estarem tots i totes d'acord", ha reblat, abans de considerar que la postura espanyola es basa "en el Dret Internacional Públic i el principi d'integritat territorial dels Estats i el respecte a la seva sobirania, d'acord amb la fixada pel Consell de Seguretat de l'ONU el 1999 i amb l'opinió consultiva del Tribunal Internacional de Justícia sobre aquest particular". En una línia similar s'ha pronunciat el diputat de Sumar Agustín Santos, que s'ha abstingut i ha opinat que el reconeixement empitjoraria les negociacions entre el govern serbi i el kosovar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!