El Partit Popular treu ferro a la visita de Carles Puigdemont i altres membres del Govern a Brussel·les assegurant que aquesta seria la forma d'evitar la presència al Palau de la Generalitat –i a les respectives conselleries– d'on van ser cessats mitjançant l'entrada en vigor de l'article 155 de la Constitució divendres. "Està desesperat", deia el coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo aquest dilluns, considerant que el vot ocult dels diputats del Parlament denotava un temor a les responsabilitats judicials que se'n poguessin derivar i, per tant, un reconeixement implícit de la legalitat espanyola.
"Un dels grans valors de la Unió Europea (UE) és la defensa de l'estat de dret, la legalitat, els valors constitucionals. I per tant, que es quedi a casa", ha denunciat Maillo molt contundent en la roda de premsa posterior al comitè executiu nacional de la formació. Fonts de la direcció de Gènova, però, informen que en cas que Puigdemont demanés asil polític l'ambaixada espanyola seria informada. De moment, respiren tranquils recordant que el primer ministre de Bèlgica ja va desautoritzar un dels seus ministres després que oferís refugi al Govern.
La qüestió és que el número tres del PP no amagava la sensació de victòria que circularia a les files de la formació. Segons fonts presents a la reunió a porta tancada, on hi havia dirigents com ara la presidenta de la comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, o el de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, Mariano Rajoy hauria anunciat als seus que havia "guanyat Espanya", tot i la declaració d'independència de divendres passat. "Guanyen aquells qui es poden defensar front aquells qui volen liquidar-la. Som un valor segur", era el missatge de Rajoy a les seves files, considerant "eficaç" l'aplicació del 155 per la marxa del Govern.
Les mateixes fonts reconeixien que "hi havia dubtes" en un primer moment sobre quin escenari s'obria després de la DUI, però "tot es va facilitar" en el moment en què els Mossos d'Esquadra "es van posicionar al costat de la Constitució" diuen. Aquí afegeixen el fet que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, hagi donat per dissolta la cambra catalana, com a conseqüència "del seu rosari de querelles". Així les coses, les personalitats consultades no descarten que alguns funcionaris del rang de subdirectors generals dimiteixin les properes hores, contraris al mandat de la Moncloa.
"Tot es va facilitar" en el moment en què els Mossos "es van posicionar al costat de la Constitució", diuen les fonts del PP
En aquesta mateixa tessitura s'ha pronunciat Maillo en públic, qui ha arribat a afirmar que la marxa del major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, del representant a Brussel·les, Amadeu Altafaj, o la concurrència a les eleccions per part d'ERC i el PDeCAT, simbolitzava una rendició de l'independentisme. "S'han demostrat les seves mentides. Han enganyat. I marxen perquè sabien que era mentida, els ha caigut la careta", ha dit en resposta a la pregunta d'El Nacional sobre com valorava la resistència, o no, oferida per la Generalitat a l'aplicació de l'article 155.
Amb tot, Maillo ha donat suport implícit a les paraules del portaveu del PSOE, Óscar Puente, qui aquest dilluns ha denunciat a Ferraz que els 17 diputats independentistes es mantinguessin a l'escó de Congrés. El popular ha exposat que aquest seria un nou exemple de la manca de descrèdit que els dirigents sobiranistes estarien exhibint davant la DUI. "És un reconeixement implícit de la il·legalitat que ells pretenien infringir", ha respost Maillo a la pregunta d'aquest diari sobre si compartia el posicionament dels socialistes.
La pilota és ara a la teulada de les eleccions del 21-D, sostenen els de Génova, que aquesta tarda preparen la seva reunió amb el candidat Xavier García Albiol. El coordinador general descarta de moment una coalició amb Ciutadans i el PSC, i fuig de parlar dels pactes postelectorals o si facilitarien que Inés Arrimadas fos presidenta. Tampoc està prevista una presència forta de Rajoy a Catalunya durant la campanya, per bé que encara no se n'ha decidit l'estratègia.