El diputat del Partit Popular al Parlament Europeu, Esteban González Pons, ha demanat al president de la comissió, Jean-Claude Juncker, per carta reformar el sistema d'euroordres i incloure la rebel·lió. Això passa després que la setmana anterior el tribunal alemany de Schleswig-Holstein denegués l'extradició de Carles Puigdemont per rebel·lió i només acceptés fer-ho per malversació. La decisió va atiar l'euroescepticisme tant del PP com de Ciutadans, en relació amb l'espai Schengen de lliure circulació de persones i mercaderies, mentre que el govern de Pedro Sánchez el va defensar.
Segons es desprèn del text de la missiva, el diputat insta Juncker a "propostes legislatives per posar remei i aclarir el funcionament del sistema d'euroordres abans que acabi aquest període legislatiu", cosa que hauria de passar per "incloure una nova categoria de delictes de rebel·lió, accions contra la integritat territorial i el marc constitucional d'un estat membre", dins del llistat de 32 delictes pels quals no és necessària la doble incriminació.
González Pons reconeix la seva molèstia a la carta, davant la "inacció sospitosa del govern" de Sánchez i la "indefensió d'Espanya davant de la Unió Europea" perquè la justícia alemanya no hagi avalat la totalitat de peticions del jutge instructor del Tribunal Suprem, Pablo Llarena. Així i tot, el diputat europeu afirma que no vol interferir en el funcionament judicial, sinó que els "respecta" però això no vol dir que es pugui mostrar "equidistant" davant de la situació.
"Crec en la importància de les euroordres perquè han demostrat ser útils en moltes ocasions. Però aquesta vegada ens ha fallat, ha fallat a una nació que es va defensar i encara es defensa d'aquells que estan intentant trencar-la a trossos. I al final ha soscavat la nostra confiança en el sistema", lamenta Pons a la carta, on assegura que la decisió de Schleswig-Holstein ha causat "profund malestar" a Espanya.
Així i tot, el lament no s'obvia i la crítica al sistema federal de la justícia alemanya. "Vivim, però, en temps estranys. Temps en què un tribunal regional pot en seixanta dies posar en qüestió una exhaustiva investigació judicial conduïda pel Tribunal Suprem d'un Estat Membre des de fa més de nou mesos amb el màxim nivell de professionalisme i basada únicament en evidències legalment demostrables", lamenta.
Per altra banda, clama pel respecte al sistema espanyol, dins de la UE. "Les euroordres funcionen sobre la base del principi de reconeixement mutu dins d'un espai comú de llibertat seguretat i justícia. El pronunciament de l'Estat Membre emissor ha de ser reconegut sense més formalitats i únicament sobre la base de criteris judicials", afegeix.
Ante la inacción sospechosa del Gobierno y la indefensión en que está España ante la UE, he tenido que ser yo quien pida a la Comisión Europea que revise el funcionamiento de la euroorden para evitar que casos como el de Puigdemont en Alemania vuelvan a repetirse. pic.twitter.com/tR9yhLItIf
— González Pons (@gonzalezpons) 16 de julio de 2018