El grup parlamentari del PP al Congrés dels Diputats reclama al govern espanyol un pla integral de política migratòria i que el repartiment de menors migrats sols sigui per a totes les comunitats autònomes "sense excepció", amb un compromís financer per part de l'Executiu estatal. També exigeixen polítiques de cooperació amb els països d'origen. Així ho ha indicat en un comunicat difós a la premsa aquest diumenge, un dia abans que el PSOE, Sumar i Coalició Canària registrin en el Congrés la Proposició de Llei de reforma de la llei d'estrangeria, segons està previst per a aquest dilluns. En la nota, els populars acusen Junts i ERC d'"insolidaris" per les seves reticències al pla de repartiment que ha impulsat l'Executiu estatal, en el qual Catalunya rebia 31 menors.

El PP adverteix que no acceptarà "pegats" en una qüestió d'Estat com és aquesta, diuen, i alerta que la política d'immigració ha de passar per acordar propostes "amb el principal partit de l'oposició, no d'imposar mesures". En el comunicat, els populars afirmen que no acceptaran que el govern espanyol "intenti tapar i defugir la insolidaritat dels seus socis independentistes de Junts i ERC amb atacs falsos contra el Partit Popular i les comunitats autònomes on governa". A més, els populars enlletgeixen a l'Executiu que presenti una Proposició de Llei en lloc d'un Projecte de Llei, ja que aquest últim "hauria vingut acompanyat d'informes jurídics d'òrgans consultius i la memòria econòmica imprescindible".

D'igual mode, el PP lamenta que no s'hagi plantejat aquesta qüestió en una Conferència de Presidents, com van demanar els representants de les comunitats en la passada Conferència sectorial d'Infància, "atès que és una qüestió que afecta la política general de l'Estat i de totes les comunitats autònomes". "Seria molt lamentable que la negativa del Govern a convocar aquest òrgan pretengui ocultar la posició injusta i insolidària dels socis que li sustenten en el poder i amb els quals negocia aquests dies el Govern de Catalunya", resa el comunicat.

El govern espanyol reclama al PP que doni suport a la reforma de la llei d'estrangeria

Per la seva part, la ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, ha instat el PP a trencar amb Vox als ajuntaments i ha demanat que estiguin "a l'altura" i donin suport a la reforma de la llei d'estrangeria per al repartiment de menors migrants no acompanyats. Així ho ha expressat aquest diumenge en declaracions després de participar en la inauguració del Campament Nacional Jamscout en Covaleda (Soria), on la ministra ha celebrat la "bona notícia" de la ruptura dels governs de coalició de PP i Vox a totes les comunitats on governaven en coalició o mantenien acords d'estabilitat.

"Encara estem per veure aquesta prova del cotó, no solament en matèria migratòria, sinó en totes les qüestions que es posin damunt de la taula i que suposin drets i avançar en convivència al nostre país", ha postil·lat. Pel que fa al repartiment de menors migrants no acompanyats, ha recordat que s'està parlant "de nens i nenes que venen en desprotecció". "El que no val són dobles discursos depenent de l'origen d'aquests menors", ha defensat. En aquest sentit, ha incidit en el fet que la reforma de la llei d'estrangeria té com a "interès superior al menor", així com "seguretat jurídica", i ha destacat que el govern espanyol ha treballat "intensament des de fa mesos" en el seu plantejament.

Les reticències d'ERC i Junts

La "insolidaritat" de la qual parla del PP fa referència a les reticències que Junts i ERC han presentat pel que fa al repartiment de menors migrants arribats sols a Canàries i Ceuta que ha plantejat l'Executiu de Pedro Sánchez. Les dues formacions independentistes, que reclamen plena sobirania per a Catalunya en matèria migratòria, s'hi oposen al pla que el govern espanyol ha pactat amb el govern de Canàries. El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, critica que el text pactat "no respon als problemes i la realitat de Catalunya" i remet al fet que és un dels territoris que més menors han rebut als darrers anys, comptant ara mateix amb uns 4.000 joves menors o recentment entrats a l'edat adulta que depenen de la tutela de la Generalitat. "Aquí també hi ha sobreocupació, no pot ser que [la reforma pactada] només serveixi per Canàries, Ceuta i Melilla", ha defensat. La reforma permet que quan hi hagi sobreocupació en aquestes tres zones s'hagin de repartir els migrants entre la resta de territoris. Per la seva part, des de Junts, Míriam Nogueras retreu el que considera una "imposició" per part de l'Executiu estatal, a qui acusa d'"abusar de la capacitat i solidaritat que sempre ha demostrat Catalunya".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!