“El mateix PSOE que acaba de dir que no li sembla malament a escala penal que es cremin fotos del rei o la bandera d’Espanya, es mostra indignat per una pinyata amb la cara de Pedro Sánchez”. Aquesta ha sigut la primera reacció oficial del Partit Popular, un dia i mig després que els concentrats al carrer Ferraz durant la nit de Cap d’Any atonyinessin una pinyata amb el rostre de Pedro Sánchez. La Policia Nacional ha citat avui a declarar el convocant de la protesta, que va tenir lloc a prop de la seu del PSOE a Madrid.

Fonts del PP sostenen que no els agrada el que va passar aquella nit i mostren el seu “rebuig i condemna” a tot el que “no entri dins dels límits del respecte”. També recorden que a la mateixa concentració es va insultar “d’extrema gravetat càrrecs del PP”, com l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, a qui el youtuber Infovlogger, presentador del programa de les campanades des de Ferraz i que s’autodefineix a X com a “feixista per repartir”, va insultar al crit de Puto enano” i “Hijo de perra.

“Què opina el PSOE dels insults a Almeida per part dels mateixos que van copejar la pinyata? I de la crema de ninots amb la imatge de Feijóo a Galícia? I de la crema d’imatges del president del PP a la Diada?”, es pregunten des de Gènova. Finalment, conclouen que la seva postura “és la mateixa en tots els casos”, mentre que la del PSOE no ho és.

En les seves referències a cremar fotos del rei o la bandera d’Espanya, el PP al·ludeix al vot a favor del PSOEprendre en consideració una proposició de llei que pretén despenalitzar, entre altres qüestions, els delictes contra la Corona i els ultratges a Espanya. En aquell moment, el portaveu del PSOE, Patxi López, ja va manifestar que era necessari “un debat seriós, profund i aclaridor” sobre la llibertat d’expressió i va argüir que era bo “fixar el contingut inviolable d’aquesta llibertat, però també els límits, ja que no hi ha llibertat en democràcia que no tingui límits”.

Patxi López havia demanat contundència al PP: “No ens serveixen els peròs”

Justament aquest matí, el portaveu del PSOE al Senat, Patxi López, ha exigit “aturar de soca-rel” les accions violentes com les que es van produir la nit de Cap d’Any i ha instat el PP a “aïllar, rebutjar, condemnar i no alimentar” aquests fets, que ha definit com a actes “de violència carregats d’odi”, i condemnar-los de manera “contundent, nítida i clara”. López ha demanat als populars que entenguin “d’una vegada per totes que han de ser taxatius” i ha reiterat que no els “serveixen els peròs”, ja que “els peròs són allò a què s’agafen els que després tenen actuacions feixistes”. El portaveu socialista replicava així un tuit d’ahir d’Alfonso Serrano, número 2 d’Isabel Díaz Ayuso al PP de la Comunitat de Madrid, que havia reaccionat a les protestes violentes de Ferraz amb un missatge a X: “El PP sempre s’ha desmarcat d’aquestes accions, mentre que el PSOE entregava Pamplona a Bildu”.

El president gallec també lamenta unes imatges que “no s’haurien de produir”

Abans del pronunciament del PP des de Gènova, el president de la Xunta de Galícia i candidat dels populars a la reelecció, Alfonso Rueda, ha reconegut “contundentment” que no li van agradar gens les imatges, ha subratllat que actituds i escenes així “no s’haurien de produir en cap cas” i ha reclamat “tranquil·litat, moderació i no crispació, però per totes les parts”. En una entrevista a Las Mañanas de RNE, ha acusat Pedro Sánchez de generar “crispació i divisió” quan parla d’aixecar murs entre espanyols i ha demanat “la mateixa contundència” quan es produeixen aquest tipus d’episodis a un costat o a l’altre: “Quan ens afecta a nosaltres, encara que sigui de menor intensitat o menor repercussió, trobo molt a faltar la mateixa contundència a l’hora de dir que això no hauria de passar”, ha reblat.

Per la seva banda, el portaveu del govern de la Comunitat de Madrid, Miguel Ángel García Martín, ha criticat uns fets que “lògicament” reprova, però ha apuntat que li agradaria que altres polítics fessin el mateix amb accions semblants contra la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, quan se l’insulta, se la calumnia o se la vilipendia fent servir la seva imatge “amb fins espuris”. Pel que també és conseller de Presidència, Justícia i Administració Local, no hi ha “cap dubte” que aquest tipus d’accions estan “lluny del que ha de ser la contesa normal de qualsevol activitat política”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!