El Congrés dels Diputats tombarà aquest dijous amb el vot del PSOE i del PP les esmenes a la totalitat d'ERC i Junts per Catalunya contra la reforma de la llei de seguretat nacional de l'Estat que permet mobilitzar recursos estratègics -públics i privats- en situacions de crisi. Durant el debat mantingut aquest matí a la cambra baixa espanyola, la diputada d'ERC Montse Bassa ha denunciat invasió de competències autonòmiques i ha criticat que la norma "compra el marc mental i ideològic de la dreta". La portaveu de Junts, Míriam Nogueras, també ha denunciat que "fulmina les competències de la Generalitat".
El ministre de Presidència, Félix Bolaños, ha defensat que la modificació de la norma és "absolutament imprescindible" per afrontar futures crisis i ha negat que vulneri competències autonòmiques. Bolaños ha remarcat que l'objectiu de la llei és "millorar les capacitats de l'Estat per fer front a qualsevol crisi" i implica una "modificació puntual" del text de 2015, que l'adapta al que s'ha viscut durant la pandèmia. "L'única cosa que pretén és garantir els recursos estratègics siguin els adequats en cas de crisi", ha dit. "No canvia res en matèria de competències autonòmiques" i, en el cas de la contribució dels recursos estratègics, "preveu l'obligació de coordinar-se" amb les autonomies, ha conclòs.
El Partit Popular s'ha posicionat en contra de les esmenes a la totalitat i permetrà que el text continuï el tràmit parlamentari, encara que no ha avalat el contingut de la norma. "No és un xec en blanc", ha avisat el diputat Juan Antonio Callejas durant la seva intervenció davant del ple, que ha instat el govern espanyol a negociar el text "article per article" per a aconseguir l'aval final dels populars.
Què diu la llei?
El projecte de llei va ser aprovat fa tres mesos, al Consell de Ministres del passat 15 de febrer, i té per objecte la creació d'un catàleg de recursos públics i també privats per determinar tots els mitjans de què disposa el govern central una vegada que es declara una situació "d'interès per a la seguretat nacional" i assegurar-ne la mobilització. En aquest catàleg que elaboraran ministeris, executius autonòmics i locals, s'hi inclouran les dades de recursos humans, mitjans materials, instal·lacions i tots els actius que puguin ser importants a l'hora de gestionar una crisi. Així mateix, es regularà "participació del sector privat a la contribució d'aquests recursos".
La norma també preveu que els recursos de les comunitats autònomes i de les entitats locals passin a formar part d'aquest pla de recursos que es posarien a la disposició del país en cas de produir-se una situació en què es vegi involucrada la seguretat nacional.