El Partit Popular ha rebut com un meteorit la sentència del Tribunal Constitucional que tomba els 6000 euros per a l'escolarització en castellà, enmig del debat sobre els plans de la Moncloa d'ampliar aquesta llengua a l'escola catalana. El senador i dirigent del PP de Catalunya Xavier Garcia Albiol així ho ha reconegut als passadissos del Senat aquest dimarts. "La sentència condiciona, jo no sé en quins termes, és evident que el ministeri haurà de dur a terme les seves decisions tècniques, i després ho veurem des d'un punt de vista polític" ha admès Albiol al respecte. 

El polític català no ha volgut entrar al fons de l'assumpte, perquè ha aclarit que no havia pogut llegir la sentència en profunditat, i per la magnitud d'una mesura que principalment correspon al ministeri. "No és una decisió que es pugui prendre en 48 hores" ha dit.

Per aquest motiu, ha demanat a l'executiu central que es prengui "el temps que calgui" per presentar una proposta sobre l'educació en castellà a Catalunya que es pugui aplicar i resolgui "aquest problema", perquè en la seva opinió no cap "fer ocurrències ni buscar idees brillants". "Ja està bé d'experiments i de frases buides", ha advertit el dirigent català. "El tema és prou important i sensible com perquè la proposta que es dugui a terme, si finalment es porta alguna, es pugui executar", ha afegit.

Així mateix, ha aclarit que la proposta del PPC d'ampliar el castellà a l'escola –a través d'una legislació del Parlament– és vigent i es presentaria quan comenci la legislatura, buscan suport de Ciutadans i altres partits. Això sí, ha puntualitzat que establir un col·legi en castellà per municipi no era la seva preferència –com algunes informacions havien publicat, sinó que la dada venia d'un projecte de fa temps.

Menys concret s'ha mostrat el ministre d'Educació Íñigo Méndez de Vigo. Ha dit que 57 pàgines "donaven per a molt", però un cop s'estudiessin, comportarien "reflexions" que serien d'importància incloure en els plans governamentals.