La tensió entre el Partit Popular (PP) i el govern espanyol sobre la gestió de la crisi migratòria a les Illes Canàries segueix en augment. El portaveu popular al Congrés dels Diputats, Miguel Tellado, ha comunicat al ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, que se suspèn la reunió que tots dos tindrien dilluns que ve, 7 d'octubre, per tractar la qüestió. El motiu? El PP acusa la Moncloa de "rebutjar l'ajuda" de la Unió Europea per afrontar aquesta situació. Els populars fan referència a l'escrit de la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, assegurant que la CE compta amb més ajuda per respondre a l'emergència migratòria a les Canàries, concretament a la relacionada amb l'atenció dels menors acompanyats, però és el govern espanyol qui l'ha de sol·licitar.

"Una vegada coneguda la resposta per part de la Comissió Europea en què es confirma que Espanya ha renunciat a demanar ajuda a la UE, tal com demanava el PP, Miguel Tellado ha comunicat a Ángel Víctor Torres que se suspenen les converses fins que el govern recapaciti i busqui el suport comunitari per a la resolució d'un conflicte que no és només de les Canàries i no és només d'Espanya", han informat fonts dels populars a Europa Press. 

El Partit Popular censura que l'Executiu de Pedro Sánchez  rebutgi l'ajuda que se li ofereix  des d'Europa i, en canvi, delegui la tasca a les comunitats autònomes. "És inacceptable que el Govern d'Espanya impedeixi que Europa ajudi Canàries per pur interès polític, per la seva obsessió de torpedinar el govern canari", han sentenciat els d'Alberto Núñez Feijóo.

Coalició Canària pressiona per l'ajuda

El passat divendres, Coalició Canària (CC) va demanar al govern espanyol que activés "l'ajuda europea" per atendre l'emergència dels menors estrangers no acompanyats a les Canàries. Així, el secretari d'Organització, David Toledo, va instar l'Executiu estatal a "passar a l'acció" mentre es negocia la reforma de la llei d'estrangeria.

"Canàries necessita respostes i en necessita ara i Brussel·les està allargant la mà mentre el president, Pedro Sánchez, i el ministre Ángel Víctor Torres, segueixen reclamant solidaritat al PP i refusant l'ajuda de la Unió Europea", va lamentar Toledo. Des de CC insisteixen en com empitjora la situació a les illes dia rere dia. "Canàries continua en una situació límit que s'agreuja cada dia que passa mentre espera que es produeixi un acord entre el Govern de l'Estat i el principal partit de l'oposició, el Partit Popular", va afirmar el número dos dels nacionalistes canaris. 

El govern espanyol nega les acusacions 

La Moncloa no ha trigat a respondre al PP. Des de l'Executiu espanyol han negat que hagin rebutjat l'ajuda de la Unió Europea per a la crisi migratòria, tal com sosté el PP. Segons informa l'ACN, fonts del Ministeri de Política Territorial  han assegurat que aquest ajuda “està reglamentada” i que el reglament del Pacte d’Immigració i Asil entra en vigor el 2026 i que "fins aleshores les opcions de derivacions als 27 són voluntàries". Les mateixes fonts han titllat el PP “d’irresponsable” per haver decidit "suspendre les converses" amb l’executiu, segons han indicat aquest dissabte fonts del grup del PP al Congrés. Segons el ministeri, els populars "fa dies que fabriquen excuses per trencar unilateralment les negociacions".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!