Castella i Lleó no hi ha cordons sanitaris: l'extrema dreta governarà per primer cop en una comunitat autònoma. A pocs minuts de constituir-se les Corts, després de les eleccions del 13-F, el candidat a la reelecció pel PP, Alfonso Fernández Mañueco, ha anunciat un pacte amb Vox que afecta tant la Mesa del parlament com la futura conformació del govern autonòmic. Presidiran la cambra i tindran la vicepresidència i tres conselleries de la Junta. Des del PSOE, amb el president Pedro Sánchez al capdavant, havien ofert una alternativa: la seva abstenció a canvi de trencar tots els pactes amb la formació de Santiago Abascal. Finalment, han decidit mantenir l'aliança amb els ultres. Tot plegat arriba en un moment de transició al PP estatal, amb el gallec Alberto Núñez Feijóo preparant-se per agafar les regnes del partit.

L'anunci l'ha fet el mateix Mañueco a través del seu compte de Twitter. Ha assegurat que es tracta d'un acord de legislatura sobre la base d'un programa al servei de les persones de Castella i Lleó i que permeti un govern estable i sòlid amb ple respecte a l'ordre constitucional i a l'Estatut d'Autonomia de Castella i Lleó". A continuació, el president en funcions explica que "l'acord s'estén a la Mesa de les Corts i al govern de Castella i Lleó". Posteriorment, en roda de premsa, Mañueco s'ha felicitat: "és un èxit per a totes les persones de Castella i Lleó" perquè permet formar "un govern sòlid" i evitar "una repetició electoral".

El líder de Vox a Castella i Lleó, Juan García Gallardo, també ha celebrat un acord que considera "sensat, sense guanyadors ni perdedors". En aquest sentit, ha reivindicat a Twitter que aquesta serà una "legislatura profitosa per als ciutadans" i que "servir Castella i Lleó ha de ser la nostra forma de servir Espanya".

L'acord s'ha tancat in extremis aquest dijous al matí, abans de la sessió constitutiva de les Corts, i l'extrema dreta ha acabat imposant-se. A la Junta de Castella i Lleó hi tindrà la vicepresidència i tres de les deu conselleries, que encara estan per decidir. Al parlament autonòmic tindrà el president, que serà el procurador Carlos Pollán, i la vicepresidència tercera de la Mesa.

Què han pactat?

L'acord programàtic del PP i Vox és un document de cinc pàgines que consta d'onze eixos de govern i 32 accions. Entre aquestes accions destaquen l'aprovació d'una "llei de lluita contra la violència intrafamiliar" que substituirà la llei contra la violència de gènere de 2010. Així volen "actualitzar la normativa vigent en matèria de protecció per millorar l'atenció a les víctimes". L'últim punt també parla de "promoure una immigració ordenada que, des de la integració cultural, econòmica i social, i en contra de les màfies il·legals, contribueixi al futur de Castella i Lleó".

 

Crítiques de l'oposició

Des de Versalles, abans d'entrar a la cimera informal de líders europeus, Pedro Sánchez ha advertit que el PP "pagarà car" el seu pacte amb l'extrema dreta de Vox. El president del govern espanyol ha lamentat que és "una pèssima notícia per a la democràcia espanyola i per al mateix Partit Popular". I ha reblat: "Aquesta decisió que han pres la pagaran cara en termes polítics perquè hi haurà molta gent, fins i tot votants del PP, que no entendran que obri per primer cop un govern a la ultradreta".

No ha estat l'únic que ho ha criticat. Un dels primers a reaccionar ha estat Ciutadans, que va ser expulsat per Mañueco de la Junta de Castella i Lleó abans de convocar les eleccions del 13 de febrer. "Vergonya", ha piulat l'exvicepresident castellanolleonès Francisco Igea. El compte de Twitter del PSOE ho ha considerat "indignant" i ha apuntat contra el futur líder del partit: "Aquest és el PP de Feijóo". S'hi ha sumat la secretària general de Podemos i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, que en la mateixa xarxa social ha denunciat que "el PP i Vox demostren amb aquest acord que són indistingibles" i ha instat el "bloc democràtic" a impedir que arribin al govern de l'Estat.