L'embranzida final cap a les eleccions autonòmiques de Castella i Lleó del proper 13 de febrer ha començat aquest mateix dilluns traient tota l'artilleria per guanyar. El Partit Popular ha reiterat un discurs que ja s'havia utilitzat en les darreres eleccions a la Comunitat de Madrid: l'independentisme català. En aquest cas, l'actual president de la Junta i candidat del PP, Alfonso Fernández Mañueco, ha posat a la diana el procés i altres aspiracions sobiranistes: "Els localismes, també a Castella i Lleó, són com els separatistes a Espanya, generen inestabilitat, incertesa, ineficàcia... I el que necessitem més que mai és un govern estable que ofereixi estabilitat i experiència. I és el que oferim nosaltres". La seva homòloga a Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va ser més directa titllant de terroristes els independentistes catalans i ja li va marcar el camí al president lleonès, en un discurs de campanya pronunciat fa dues setmanes: "A tots els habitants castellans, sou gent humil, noble i molt lleial a Espanya. Sempre heu estat al servei d'Espanya i mai us heu deixat emportar per l'ego, és a dir, per l'independentisme".
L'auge dels regionalismes
No és una coincidència el discurs de Mañueco, precisament, avui. Les enquestes corroboren la tendència cap a partits regionalistes que irrompen amb força i esgarrapen vots a Ciudadanos, que totes les estimacions el donen per extingit, i també alguns del PP i PSOE a donar un vot de confiança cap a aquestes formacions. A tall d'exemple, la candidatura nova que el sondeig 40dB publicat per El País i La Ser, atorga possibilitats d'obtenir un o dos escons a Vía Burgalesa. En aquest cas, el 43,6% dels seus votants procedeix del partit d'Inés Arrimadas i gairebé el 20% del PP. La tendència general és que aquests grups es nodreixin d'electors que se situen al centre o al centreesquerra. Els simpatitzants de les plataformes contra la despoblació prefereixen com a president el socialista Luis Tudanca, excepte en el cas de Vía Burgalesa. Els socialistes també han d'estar atents a les conseqüències on, una mínima pèrdua, pot suposar la derrota. El més destacat és el cas de ¡Soria Ya!, que, seguint l'exemple de Teruel Existe, concorre a les urnes per primera vegada després d'anys d'actuació com a moviment social i podria assolir fins a tres representants regionals. La meitat dels votants prové del PSOE i només el 12,6%, del PP. Aquest sondeig també afegeix un tercer protagonista. El possible èxit d'aquestes noves formacions es completaria amb un altre partit provincial que ja era a les Corts, Unión del Pueblo Leonés (UPL), que podria passar d'un a tres escons. Més incert és el futur de Por Ávila, el qual l'estudi demoscòpic no garanteix que mantingui el seu únic escó. L'alternativa de Mañueco, ara mateix, sembla la coalició amb l'extrema dreta que vol evitar com sigui. Així doncs, l'arc parlamentari que dibuixa l'enquesta només permetria una combinació de majoria absoluta, la del PP amb Vox. Sigui com sigui, el malestar del bipartidisme es farà latent al seu parlament. Joserra González, candidat de Vía Burgalesa, en declaracions a Aquí Cuní: "Els territoris buits s'estan utilitzant com a camps d'explotació sense comptar amb els ajuntaments. Aixecarem ponts per fer política constructiva, ens donarà suport gent amb diferents visions perquè el model de país està molt desequilibrat".
Moviments independentistes
En paral·lel, altres moviments comencen a veure's com una amenaça directament. És el cas d'Izquierda Castellana: la justícia espanyola s'entesta a extingir-los. L'Audiència Nacional ha decidit mantenir obert el procediment d'il·legalització d'aquest partit, malgrat que tant la fiscalia com l'Advocacia de l'Estat s'havien posicionat a favor d'arxivar la causa contra el partit castellanista. "Aquesta resolució és la confirmació, per si quedava algun dubte, de què estem davant d'un procediment judicial políticament induït, sense la menor pretensió d'aparentar neutralitat o rigor jurídic", va denunciar la formació. Altres corrents són el Partido Nacionalista de Castilla y Lleón. Entre el lleonisme independentista descontent amb què Lleó, Zamora i Salamanca s'integressin en allò que consideren una comunitat inventada, que va donar lloc també a diversos partits polítics, trobem la ja esmentada Unión del Pueblo Leonés (UPL), amb representació a les Corts des del 1995.