Nyam legal, acte de corrupció política, transacció o símbol de la coalició reaccionària. Són les paraules que ha fet servir aquest divendres el president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, per definir la llei d'amnistia. Algunes expressions són noves en el seu repertori i d'altres segueixen la línia dels seus discursos al Congrés o en intervencions públiques els últims dies, però totes conflueixen en un “clima d'immensa anomalia i excepcionalitat”.

El líder dels populars ho ha dit en un acte a la fundació del PP Reformismo 21, en el qual ha presentat l'amnistia com la “fita fundacional” de la legislatura i el “símbol de la coalició reaccionària” i l’ha qualificat de “nyap legal”, “acte de corrupció política” i “transacció” de poder a canvi d’impunitat. En la seva intervenció, en castellà, Feijóo ha fet servir la paraula engendro, un mot que la RAE defineix com a fetus, “criatura informe que neix sense la proporció deguda" o "persona molt lletja".

Feijóo també ha denunciat que Pedro Sánchez “ha fet de l'escàndol permanent una manera de fer política”, en la qual “amb la polèmica de la tarda tapa la polèmica del matí, i amb la polèmica de la tarda i del matí tapa la polèmica del dia anterior i de l'endemà”. Feijóo ha advertit que quan un govern es funda sobre “una mentida flagrant”, sobre la derogació del principi d’igualtat davant la llei i sobre la degradació de l’estat de dret i les institucions, “es pot esperar qualsevol cosa d’ell”.

“El principal agent de desprestigi” a Europa

Feijóo també ha censurat que el govern espanyol “s'ha convertit en el principal agent de desprestigi de les institucions espanyoles a Europa” i ha tornat a insistir en la crítica que ja va fer ahir a Brussel·les a la cimera, el líder del Partit Popular Europeu sobre el discurs de Pedro Sánchez el dimecres al Parlament Europeu. Li ha reprovat que va mesurar “rematadament malament la seva intervenció”, va faltar el respecte a diputats que el van tractar amb respecte, va intentar “alliçonar polítics i partits amb una trajectòria molt més respectable que la seva” i “va desacreditar tota la justícia espanyola assumint el discurs que a Espanya hi ha jutges que prevariquen per aplicar les lleis”.

Amb tot, pel cap de l'oposició, Sánchez ha aconseguit que Europa “es preocupi molt” per la situació institucional a Espanya i sigui conscient que l'executiu de coalició és “contrari als valors europeus”. Ara que “la propaganda està deixant de volar a Europa”, segons ha argumentat Feijóo, Europa “comença a tenir clar que no hi ha precedents equiparables a la llei d'amnistia ni referència anàlogues” a cap de les aprovades a la Unió Europea.

L’amnistia portuguesa

Concretament, Feijóo ha tornat a al·ludir a la comparació “excepcionalment obscena” que va fer Patxi López el dimarts al Congrés entre la proposició de llei d'amnistia que s'està tramitant a la Cambra i la que va aprovar Portugal fa uns mesos. El líder del PP ha argumentat que l'amnistia portuguesa es va produir a conseqüència de la visita del Papa, afectava delictes menors i excloïa delictes de corrupció, malversació o contra la integritat territorial, “els mateixos que inclou l'amnistia que pretén aprovar el govern espanyol”. Feijóo, en canvi, ha apuntat que l'amnistia acordada entre el PSOE i els independentistes és “molt semblant” a la que va veure la llum a Romania.