El PP manté la seva ofensiva a tots els fronts per oposar-se a la llei d’amnistia, i ara disposa d’una nova eina: un segon informe dels lletrats de la Comissió de Justícia del Congrés dels Diputats que posa en dubte que l’amnistia sigui constitucional. Després d’aquest nou pronunciament de juristes de la cambra baixa, el portaveu dels populars al Congrés, Miguel Tellado, ha qualificat l’informe de “demolidor” i ha argumentat que el text evidencia que l’amnistia és “un míssil a la línia de flotació de l’estat de dret”. Per Tellado, l'escrit “certifica negre sobre blanc que la llei d'amnistia no té cabuda a la Constitució i que el disbarat que planteja el govern espanyol és de tal magnitud que requeriria una reforma de la mateixa Carta Magna”.

El portaveu popular sosté que l’escrit dels lletrats posa de manifest que el govern espanyol ha fet “una llei a la carta per beneficiar persones amb noms i cognoms” que “ataca” la separació de poders i vulnera la normativa europea “en amnistiar delictes de corrupció i anul·lar les ordres europees de detenció”. “No hi ha cap aspecte d’aquesta llei que no generi dubtes als lletrats de la Comissió de Justícia”, ha subratllat, i ha reblat que “la política no pot passar per sobre del dret”.

Pel PP, l'informe és “un criteri jurídic que s'afegeix a la llarga llista d'advertències” envers la proposició de llei d'amnistia que han expressat “experts, juristes, acadèmics” que s'han manifestat “en aquesta mateixa línia en múltiples fòrums”. “És l'informe de la dignitat dels lletrats, que es neguen al sotmetiment al qual Pedro Sánchez pretén sotmetre tothom”, ha conclòs Miguel Tellado.

L’informe dels lletrats de la Comissió de Justícia

Aquest nou informe dels lletrats del Congrés, concretament dels de la Comissió de Justícia, posa en dubte que el projecte de llei d’amnistia sigui constitucional. El text argumenta que aquesta suposada inconstitucionalitat de la proposta d'amnistia que es planteja no és clara i manifesta, cosa que queda acreditada pel fet que s'hagi admès a tràmit, però assenyala dubtes sobre la seva possible contradicció amb la Carta Magna i apunta que caldria reformar la Constitució perquè hi encaixés. Alhora, critica la “indeterminació” de la llei i el seu abast, que podria incórrer en una infracció del “principi d'igualtat”, “trepitjar potestats dels tribunals” i “contradir” el Dret Europeu.

El text assevera que la iniciativa “desbordaria la naturalesa de la llei singular” i els principis de “raonabilitat, proporcionalitat i adequació” als quals s’hauria d’atenir una proposició de llei comuna. Pel que fa al Dret Europeu, l'informe dels lletrats planteja dubtes també sobre el fet que amnistiar delictes de malversació, terrorisme (sempre que no hi hagi una sentència ferma, segons recull el redactat de la proposició de llei) o retirar euroordres de detenció tingui encaix dins de la legislació de la Unió Europea.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!