El Partit Popular continua desconfiant de la reforma del sistema de finançament que el govern espanyol ha posat a sobre de la taula. Des de Gènova, acusen Pedro Sánchez de “posar-ho tot cap per avall”, voler “comprar més temps” a la Moncloa i “regalar els diners que no són seus” amb un “sistema a la carta per aconseguir butaques”. Aquest ha estat, resumidament, el posicionament que ha verbalitzat aquest dilluns el portaveu del PP, Borja Sémper, molt crític amb la postura del PSOE. Ha deixat clar que un finançament singular per a Catalunya és “inacceptable i rebutjable” i compta amb la “total oposició” del PP. El portaveu popular ha afirmat que la investidura de Salvador Illa és “l’origen de tota la qüestió”, ha subratllat que el PP no es deixarà “enredar” pels socialistes i ha recordat que el finançament actual, aprovat el 2009, es va acordar entre el govern de José Luis Rodríguez Zapatero i el Tripartit: “Els mateixos que avui el critiquen, són aquells que el van aprovar i són els mateixos que avui plantegen un sistema a la carta per aconseguir butaques, perjudicant el conjunt dels espanyols”. “Estem parlant d’això perquè el govern espanyol té una necessitat d’investir el senyor Illa a Catalunya i està disposat a posar-ho tot cap per avall amb tal de garantir la seva investidura, fins i tot a costa de la igualtat de tots els espanyols”, ha reblat.

 

“Sánchez no pot regalar els diners que no són seus, que són els diners de tots els espanyols, i no pot comprar més temps a la Moncloa a costa de tots els espanyols”, ha insistit Borja Sémper, que, alhora, ha relacionat el debat sobre el finançament amb l’amnistia: “Sánchez ha fet desiguals a tots els espanyols amb la llei amb l’amnistia i ara vol fer-los desiguals també en oportunitats i serveis públics”, ha afirmat. A més, ha posat al dit a la nafra de les divisions que han expressat alguns dels socis d’investidura de Sánchez, amb els quals el president “té un problema” perquè “ni tan sols el govern espanyol i els seus socis no tenen una posició inequívoca”. I ha conclòs que la Moncloa “no ha fet la seva feina”, “no actua amb rigor” i es dedica a “llançar globus sondes destinats bàsicament a garantir la investidura”.

En canvi, Sémper ha explicat que el PP aposta per un sistema de finançament autonòmic “igualitari”, que estigui “centrat en els ciutadans per sobre dels territoris”, que “garanteixi la multilateralitat” i que tingui en compte factors com la “dispersió geogràfica” o “l’envelliment”. A més, els populars reclamen a l’executiu que posi data amb urgència al Consell de Política Fiscal i Financera que presumiblement se celebrarà el juliol i concreti l’ordre del dia “per escrit” dels assumptes que es tractaran en aquesta reunió, ja que no es “fien” dels “estratagemes” del govern espanyol.

El PP treu del calaix el ‘model Rajoy’

Just aquest cap de setmana, el PP ha recuperat el ‘model Rajoy’ per al finançament autonòmic. El vicesecretari d’Economia del partit, Juan Bravo, va tornar a posar sobre la taula la iniciativa per reformular el sistema de finançament que va voler impulsar Mariano Rajoy el 2017 i que no va prosperar. Per a Bravo, aquest plantejament garanteix la “igualtat” entre els ciutadans espanyols. Tanmateix, el dirigent popular es va mostrar convençut que Pedro Sánchez acabarà cedint a les demandes d’ERC i donarà el finançament singular a Catalunya: “Què deien amb els indults? Els independentistes que sí, Sánchez que no. I amb l’amnistia? Els independentistes que sí, Sánchez que no. I… què creuen que passarà amb el concert?”, es va preguntar irònicament.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!