El Partit Popular s’entesta a utilitzar la majoria absoluta que ostenta al Senat per desgastar les negociacions entre el PSOE i els partits independentistes, amb l’amnistia al mig de la discussió. Aquest dimarts la cambra alta debat una altra moció del PP al voltant de la “convivència democràtica dins de la Constitució” i dijous ha citat els presidents autonòmics perquè diguin la seva sobre la llei de l’oblit judicial —Pere Aragonès hi ha confirmat l'assistència—. De fet, fa dues setmanes els populars van aprovar un text molt similar, amb l’oposició dels socialistes i els independentistes catalans i bascos. Res més enllà d'una declaració política.
En nom del Partit Popular, la senadora Luisa Fernanda Rudi ha defensat el text com una “moció declarativa” que, al seu entendre, “està a favor de la convivència democràtica de tots els espanyols” i “en defensa del principi de la legalitat”. Per això, ha considerat que l’amnistia és “una imposició pels 7 vots que Sánchez necessita per tornar a ser president d’Espanya”. Fent un repàs a l’hemeroteca a les afirmacions del passat de Sánchez i d’altres socialistes en contra de l’amnistia, la popular considera que els socialistes “estan immersos en la construcció d’un nou relat que tergiversa els fets des del 2017 fins avui”. Segons ha dit, el Senat “no pot ser aliè al debat social” que hi ha a l’estat espanyol.
La principal oposició l’ha fet la senadora socialista Eva Granados, que també és membre de la comissió negociadora del PSOE de cara a la investidura. En la seva intervenció, ha criticat el PP per “instrumentalitzar” el Senat en benefici partidista. “Fan del Senat una sala annexa de Génova”, ha començat Granados, que no ha mencionat la paraula amnistia. Ara bé, parlant en català, ha dit que “Catalunya vol respecte, diàleg i avançar dins de la Constitució i amb respecte per la llei”.
Pel que fa a Junts, el senador Josep Lluís Cleries creu que el text que es debat forma part de l'estratègia de presentar “mocions per fascicles”, ha dit, “com una novel·la per lliuraments sense novetats ni sorpreses”. Partint de la base que l’1 d’octubre “no va ser un delicte”, Cleries creu que “cal reparar la injustícia” que el conflicte polític ha provocat, "una injustícia resultat de la utilització espúria del sistema judicial". En aquest sentit, en defensa de l’amnistia, ha afirmat que tan sols es podrà deixar enrere la “repressió”, a través d’una “mesura legislativa clara, concreta i tècnicament impecable”.
A la moció també s’hi ha oposat Esquerra Republicana. La senadora Sara Bailac ha defensat l’amnistia “per fer política”. “La seva estratègia de portar-ho per la via judicial no és la solució. No facin fer als jutges el que no s’atreveixen a entomar des de la política”, ha dit Bailac, en referència a la judicialització del conflicte. Per això, la republicana entén la norma de l’oblit judicial “com a punt de partida” per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i l’Estat. Per tot plegat, Bailac creu que “l’amenaça” per a la democràcia espanyola és el PP i Vox, “amb la repressió i les retallades”.