La Comissió Mixta (Congrés-Senat) per a les Relacions amb el Tribunal de Comptes abordarà aquesta setmana una sol·licitud del PP, que previsiblement tirarà endavant amb la majoria popular, perquè aquest òrgan realitzi un informe de fiscalització del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) durant l'etapa de José Félix Tezanos. Aquesta iniciativa dels populars s'emmarca en la seva ofensiva a la comissió d'investigació del Senat sobre el CIS, amb l'objectiu de recollir tota la informació econòmica possible sobre el mandat de José Félix Tezanos.

Per a això, el PP farà valer els seus números en aquesta Comissió Mixta per a les relacions amb el Tribunal de Comptes i forçarà l'òrgan fiscalitzador a elaborar un informe inspeccionant el Centre d'Investigacions Sociològiques. En paral·lel, la comissió d'investigació del CIS al Senat no té previst en els propers dies reunir-se per abordar futures compareixences i continuar en el pla de treball, després que el PP utilitzés la seva majoria per aprovar diverses compareixences. Entre els compareixents que desfilaran per aquesta comissió d'investigació hi ha el ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños; el president del CIS, José Félix Tezanos, i diversos analistes polítics.

José Félix Tezanos va eludir respondre si dimitiria en el cas que la comissió d'investigació del Senat sobre la institució que dirigeix dictaminés una resolució en contra seu. Això sí, va sostenir que en el cas que es trobés "una cosa irregular" en la institució sí que deixaria el càrrec. "No hi ha res irregular al CIS. Si descobrissin una cosa irregular al CIS, a mi em qüestionaria, i si hi ha una irregularitat, jo personalment, sense que ningú em demani i que fos jo responsable d'això, jo sens dubte dimitiria. Això és evident", va declarar en una entrevista de RNE, dijous de la setmana passada.

El PP va aprovar la comissió d'investigació amb els vots de Junts i Vox

El mes de juliol passat, el Partit Popular va tirar endavant la creació de la comissió d'investigació sobre el CIS amb els vots de Junts i Vox. La proposta, en canvi, no va comptar amb el vot d'Esquerra Republicana, EH Bildu i el BNG, que es van decantar per l'abstenció i el PNB i Sumar van votar en contra. El senador dels populars Alejo Joaquín Miranda va ser l'encarregat de defensar la iniciativa al Senat. En la seva argumentació, va explicar que la comissió d'investigació se centrarà a analitzar "les desviacions i el biaix de les enquestes", així com els "objectius partidistes" que s'amaguen darrere de la gestió de Tezanos.

Compareixença al Congrés

El passat 11 de setembre, coincidint amb la Diada, el president del CIS va comparèixer davant de la Comissió Constitucional del Congrés a instàncies del PP per rendir comptes pel "manifest biaix partidista" que, segons els populars tenen les enquestes de l'institut públic que dirigeix. El PP també volia que el sociòleg socialista respongui davant d'aquesta comissió parlamentària per l'"impacte en el radical desprestigi assolit per l'organisme" des que ell va ser elegit president el 2018. El partit d'Alberto Núñez Feijóo va registrar el mes de març passat una iniciativa perquè el Congrés reprovi la gestió de Tezanos al capdavant del CIS i ha promogut al Senat una comissió d'investigació sobre la seva actuació, la que s'abordarà aquesta setmana.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!