Els ponts han trontollat, però no s’han trencat. El Partit Popular i el govern espanyol han estat des del cap de setmana negociant les mesures del decret que ha aprovat aquest matí el Consell de Ministres per fer front als aranzels de Donald Trump. Després de les reunions i les trucades que han mantingut la Moncloa i Gènova en els últims dies i setmanes i de la certa entesa que han mostrat tots dos, el PP ha decidit posava el fre i refreda les negociacions després que la Moncloa hagi acordat amb Junts adequar la norma al pes de les exportacions catalanes. “El govern espanyol ha decidit expulsar al Partit Popular del marc negociador per a la resposta a la crisi aranzelària després de pactar unilateralment amb l’independentisme una quota aranzelària que reparteix de manera desigual els recursos de tots els espanyols [...] d’esquena als sectors afectats, a les comunitats autònomes, al primer partit del Congrés i al conjunt dels espanyols”, denuncien fonts del PP. Des de la sala de màquines de Gènova marcaven distàncies amb la Moncloa, però veus de la Direcció del PP remaven en privat per mantenir la sintonia que hi ha hagut fins ara.

📝 Moncloa i Junts pacten adequar el decret contra els aranzels al pes de les exportacions catalanes

 

Des de Gènova, lamenten que Pedro Sánchez estigui “utilitzant els diners públics” per “complimentar els seus socis parlamentaris” amb una “crisi comercial global com a pretext per parcel·lar els ajuts al gust del separatisme”. “Mentre se segellava aquest acord ocult, el ministre assegurava en roda de premsa la seva voluntat de coordinar la resposta amb les comunitats autònomes”, critiquen des de les files populars. Les mateixes veus ho interpreten com una “falta de respecte a la interlocució” mantinguda en les últimes hores que, per la seva part, asseguren que era “honesta”. “Continuarem atenent les trucades que rebem perquè som un partit d’Estat, però no és possible que comptin amb el Partit Popular si és per blanquejar un acord que torna a comprometre la igualtat entre ciutadans i entre territoris”, reiteren les mateixes fonts. “No es pot cridar als pactes d’Estat mentre es continua subhastant l’Estat”, reblen.

“Si haguessin trucat abans, no hi hauria hagut el comunicat”

Tanmateix, i malgrat la contundència del missatge que arribava des de Gènova, fonts de la Direcció del PP consultades per ElNacional.cat rebaixen la tensió. Al llarg de la tarda, el ministre Carlos Cuerpo ha parlat amb el vicesecretari d’Economia dels populars, Juan Bravo, per explicar-li que el text del decret “no és exactament com Junts ho ha escenificat i venut”. “No hi ha repartiment de diners als territoris, cada un vol vendre la seva part”, reconeixen les mateixes veus. “Si haguessin trucat abans, no hi hauria hagut el comunicat. Però si no hi hagués hagut el comunicat, potser no haurien trucat. Com que ningú ha desmentit a Junts, hem fet el comunicat”, justifiquen les fonts preguntades per aquest mitjà. Des del PP, reiteren que continuen negociant “sempre que hi hagi lleialtat” i esgrimeixen que ells també demanen que les comunitats autònomes “participin” en tot el procés.

Preguntades per ElNacional.cat, fonts de Junts reiteren que el decret inclou, a petició seva, una disposició addicional segona com a “garantia de proporcionalitat territorial” i insisteixen que “l’equilibri territorial” no estava contemplat al redactat original. Subratllen que és la manera de garantir que el govern espanyol no imposarà uns criteris que no tinguin en compte la realitat territorial. Ara bé, un altre dirigent del PP, en conversa amb aquest mitjà, replica que aquesta “no és una qüestió territorial” i demana que les empreses accedeixin als ajuts en “igualtat de condicions”.

Per la seva banda, fonts de la Moncloa assenyalen que el precepte pactat amb Junts estipula que els instruments estaran “a disposició de les empreses de manera equilibrada territorialment en funció de la seva exposició al xoc”. Per tant, “si hi ha empreses més exposades als aranzels a determinades regions, en conseqüència, podrien necessitar més accés a finançament”. De fet, als passadissos del Senat i davant dels micròfons, el ministre Cuerpo ha volgut llançar un “missatge de tranquil·litat” davant els dubtes: “Som conscients que hi ha sectors que es veuran més afectats perquè estan més exposats a l’economia nord-americana i igualment hi ha regions que es veuran més afectades”, ha defensat. “Estic parlant amb [Juan] Bravo amb més freqüència gairebé que amb la meva família. Estem en una situació de contacte continu i de bona entesa”, ha conclòs.

Miguel Tellado denuncia que el PP no ha vist “receptivitat” en la Moncloa

Aquest migdia, gairebé simultàniament a l’anunci de l’acord entre la Moncloa i Junts, el portaveu del PP al Congrés, Miguel Tellado, ha valorat les negociacions entre els populars i el govern espanyol. “Fins ara no hem vist receptivitat cap a les nostres mesures. S’ha fet un petit gest, però insisteixo, molt petit”, ha lamentat. Tellado ha subratllat que el PP té “predisposició al diàleg i al consens”, però s’ha preguntat si el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, té “marge d’acció i li deixen arribar a acords” amb els populars. Per al PP, la “novetat” és que el govern espanyol “ha acceptat per primera vegada escoltar el primer partit d’Espanya”.

“Esperem que Sánchez faci un pas més en aquest camí nou i no només escolti les propostes del Partit Popular, sinó que també les vagi incorporant al llarg dels pròxims dies a la resposta espanyola a aquesta crisi”, ha verbalitzat Miguel Tellado, que no ha estat preguntat ni s’ha manifestat sobre la nova aliança entre el govern espanyol i Junts. L’única referència que ha fet a la intervenció d’altres forces polítiques ha estat per sostenir que, encara que el ministre Cuerpo ha tingut “molt bones paraules i molt bona disposició cap al diàleg”, sembla que “té molt poc marge” perquè “hi ha socis que no li estan facilitant” la possibilitat “d’arribar a acords de país amb el Partit Popular”.

Miguel Tellado PP entrant a la roda de premsa   Europa Press
Miguel Tellado arribant a la sala de premsa del Congrés / Foto: Europa Press

La cronologia de les converses: del dijous al Ministeri als enviaments de matinada

El primer contacte entre el PP i la Moncloa per abordar aquesta qüestió va ser dijous passat a la tarda, quan el ministre d’Economia va citar el vicesecretari d’Economia dels populars, Juan Bravo, a una reunió a la seu del Ministeri. També van assistir-hi Paloma Martín (vicesecretària de Desenvolupament Sostenible) i Francisco Conde (portaveu d’Indústria del PP al Congrés). L’endemà, des de Sevilla, Juan Bravo va esgrimir que el pla del govern espanyol era encara “embrionari” i va oferir la “mà estesa” del PP “sempre que hi hagi col·laboració i informació” davant el “moltíssima feina que queda al davant”. “Col·laborarem amb el govern espanyol, no amb Pedro Sánchez, per tots els espanyols”, va argüir.

📝 Feijóo allarga la mà a Sánchez per respondre als aranzels de Trump i reclama un pla “molt més ampli”

 

El següent capítol va ser la matinada del diumenge al dilluns, quan el govern espanyol va remetre a Gènova el primer text de la norma que validaria poc més de 48 hores després. “Agraeixo de manera expressa que se’ns hagi remès el projecte del reial decret que es preveu aprovar demà al Consell de Ministres”, va celebrar Alberto Núñez Feijóo dilluns al migdia. Dilluns, el líder del PP es va reunir amb els sectors afectats i amb els consellers de les comunitats autònomes governades pels populars i va posar a sobre de la taula una bateria de mesures que, segons el seu parer, s’haurien d’incorporar al decret. A les quatre de la tarda, Juan Bravo va parlar per telèfon amb el ministre Carlos Cuerpo i, posteriorment, li va remetre un document amb les mesures en qüestió amb la vocació que es poguessin incloure en el reial decret.

En la trucada, segons la versió del PP, Carlos Cuerpo va expressar “algunes dificultats” per modificar el decret, una percepció que a Gènova “van corroborar” quan, segons relaten, “diversos mitjans de comunicació van rebre informació per part de la Moncloa dient que el text aniria al Consell de Ministres amb la mateixa redacció plantejada des d’un primer moment i sense incorporar propostes del PP”. A les deu de la nit, després que el PP exposés a alguns periodistes que la Moncloa havia mostrat “reticències” a canviar el decret, el ministre Cuerpo va trucar de nou a Juan Bravo i va traslladar la seva voluntat d’incorporar algunes qüestions al decret, “sense donar garanties que així seria i sense concretar en quins assumptes hi havia marge per flexibilitzar la seva postura”, segons van exposar fonts del PP.

Mónica García, Pilar Alegría, Carlos Cuerpo i Diana Morant   EFE
Els ministres Mónica García, Pilar Alegría, Carlos Cuerpo i Diana Morant durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres / Foto: EFE

Va ser passada la mitjanit, a les 00.21 hores, quan el Ministeri d’Economia va remetre al PP un nou text en el qual es feia alguna modificació que el PP va considerar “insuficient”. “És compatible agrair que el govern espanyol hagi actuat en les formes d’una manera diferent de com ho van fer en altres ocasions i considerar que la postura del govern espanyol és excessivament estricta i poc sensible amb les nombroses propostes que ha efectuat el Partit Popular”, van concloure des de Gènova.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!