El PP promet una arrencada de curs polític animada. Els populars estan intensificant aquests últims dies els seus atacs al govern espanyol arran de la situació a Veneçuela i ara han anunciat que faran un pas més: situaran el PSOE en la dicotomia d’haver de votar a favor o en contra de reconèixer la victòria d’Edmundo González Urrutia en les eleccions veneçolanes del 28 de juliol. De moment, Espanya, al costat de la Unió Europea, els Estats Units i dinou estats més, ha reclamat la “immediata publicació de totes les actes originals” dels comicis, però la Moncloa encara no ha verbalitzat que consideri que Nicolás Maduro ha perdut les eleccions. Aquest dilluns, en una atenció als mitjans de comunicació, Ana Alós ha posat en relleu que, davant un govern que considera que està mantenint una “equidistància insuportable entre el resultat democràtic i el règim de Maduro”, el PP presentarà una proposició no de llei (una iniciativa no legislativa de caràcter polític i no vinculant jurídicament) per “debatre i aprovar el reconeixement d’Edmundo González com a president electe de Veneçuela”. El text, que encara no es coneix i que es debatrà al primer ple del mes de setembre, podria tirar endavant si el PNB, per exemple, hi vota a favor.

 

“Haurà de ser el govern espanyol el que decideixi en quin costat està, si al costat de la democràcia i en defensa de la veritat del que ha passat o al costat del règim de Maduro”, ha sostingut Ana Alós. La vicesecretària d’Igualtat, Conciliació i Política Social del PP ha expressat la voluntat dels populars que Espanya “es pronunciï i es declari a favor de la democràcia, la llibertat i la veritat a Veneçuela” davant de la “inacció o, pitjor encara, la defensa tàcita del règim de Maduro per part del govern espanyol”.

Què ha passat a Veneçuela? Després de les eleccions del 28 de juliol, el Consell Nacional Electoral de Veneçuela va atorgar la victòria a Nicolás Maduro, però els observadors internacionals consideren que els comicis no van ser democràtics i l’oposició assegura que el guanyador va ser Edmundo González. A més, els Estats Units han reconegut González com a guanyador, al·legant que les “proves irrefutables de les actes” mostren que el líder opositor va derrotar Maduro “amb milions de vots”, i el Tribunal Suprem de Veneçuela també ha demanat les actes electorals per “verificar” el resultat.

“Més enllà de Pedro Sánchez”

L’anunci de la iniciativa del PP el va fer la secretària general del partit, Cuca Gamarra: “Promourem que el Congrés es pronunciï més enllà del govern espanyol, i Espanya pugui tenir una posició en la qual, des del Congrés, reconeguem qui va guanyar les eleccions”, va assegurar en una entrevista en EuropaPress. L’objectiu de Gènova és que Espanya, “més enllà de Pedro Sánchez”, defensi la “democràcia a Veneçuela” i el “resultat electoral que democràcies de tot el món estan reconeixent i exigint”. Per als populars, aquesta postura és compatible amb continuar reclamant “transparència” i que es facin “públiques les actes per part de Maduro”.

El vot clau del PNB, que dona “sòlida credibilitat” a la victòria d’Edmundo González

Perquè el reconeixement del triomf de l’oposició al chavisme prosperi, el PP necessita comptar amb el suport de Vox i d’un altre grup parlamentari. En aquest context, el PNB sembla que és l’opció més possible. I és que la setmana passada, durant la compareixença del ministre José Manuel Albares al Senat, Luke Uribe-Etxebarria, senador jeltzale, va reconèixer que les actes publicades per la Plataforma Unitària, que donen una rotunda victòria a Edmundo González, ofereixen una “sòlida credibilitat” i va demanar a Nicolás Maduro que oficialitzi la veritat dels resultats i s’avingui a una “transició pacífica i democràtica” perquè “es respecti la sobirania popular veneçolana”. “Nicolás Maduro va perdre les eleccions, va mentir i va donar resultats falsos que no tenen res a veure amb la realitat democràtica de l’ocorregut”, va esgrimir. Els cinc vots del PNB al Congrés serien suficients perquè la cambra baixa avalés la proposta del PP.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!