El Partit Popular vol que experts i institucions es pronunciïn sobre la proposició de llei d’amnistia durant la seva tramitació al Congrés dels Diputats. En un escrit registrat aquest dilluns, signat pel portaveu parlamentari, Miguel Tellado, els populars demanen a la Mesa de la Comissió de Justícia que obri, de manera urgent, un termini en el qual puguin comparèixer a la comissió experts i representants de diferents institucions, d’acord amb l’article 44 del Reglament de la Cambra. “És imprescindible escoltar les aportacions dels experts amb caràcter previ a l’elaboració de les esmenes a l’articulat”, justifica el PP. El termini per presentar esmenes a l’articulat tanca demà, dimarts 16 de gener.
Els populars argumenten que “poques iniciatives parlamentàries han suscitat un rebuig tan intens” i assenyalen que s’ha generat “un debat que ha desbordat el cercle polític i de l’opinió pública general, arribant a l’àmbit acadèmic i a l’àmbit de les professions jurídiques”.
El PP argüeix que “la immensa majoria de les veus autoritzades que s’han pronunciat” eren contràries a la constitucionalitat de l’amnistia i recorda que la proposició de llei “no va acompanyada de cap informe o dictamen com ho hagués fet si hagués seguit la via prevista per a l’aprovació de projectes de llei pel Consell de Ministres”.
Un ús parlamentari “prou assentat”
En el seu escrit, el PP considera que “és un ús parlamentari prou assentat en la recent història parlamentària que els grups parlamentaris sol·licitin a les comissions competents la compareixença d’experts, autoritats o representants de col·lectius afectats o implicats en la matèria concreta sobre la qual està legislant per escoltar les seves propostes i així ha estat al llarg de les darreres legislatures”.
A més, afegeixen que això, que “redunda en la qualitat normativa de l’assumpte que es tracta”, s’ha donat “singularment” en tots els casos en els quals “les matèries sobre les quals versa la iniciativa legislativa en qüestió tingui una especial transcendència pel seu contingut material, pels subjectes afectats o per tractar-se de matèries directament relacionades amb els drets fonamentals protegits per la Constitució”.
Els populars citen una sentència del Tribunal Constitucional que conclou que, “encara que, certament, la facultat de demanar la compareixença en les comissions d’autoritats, funcionaris públics i altres persones” s’atribueix directament a les comissions (és el que regula l’article 44 del Reglament), “sembla que hi ha una pràctica parlamentària en virtut de la qual són els mateixos grups parlamentaris, a través del seu portaveu, els qui formulen a la Mesa les propostes de compareixença”.
El següent pas de l’amnistia
La proposició de llei d’amnistia està ara a l’espera que es presentin les esmenes a l’articulat (el termini acaba demà, dimarts 16 de gener) després que la setmana passada el ple rebutgés les esmenes a la totalitat de text alternatiu que havien presentat el PP i Vox. A continuació, caldrà que la ponència estudiï les esmenes i elabori el seu informe i que la Comissió de Justícia debati el text i doni llum verda al seu dictamen. El ple del Congrés haurà de sotmetre l’amnistia a un nou debat abans de remetre-la al Senat.