La dreta espanyola es consolida a les enquestes electorals. Segons una enquesta de NC Report elaborada per a La Razón, l'aliança entre el PP i Vox voltaria la majoria absoluta. El sondeig els dona una forquilla de diputats entre els 175 i 178, estant la majoria absoluta en els 176 representants.
El partit que sortiria més reforçat si ara mateixa se celebressin les eleccions generals, és el PP. La formació liderada per Pablo Casado sumaria aproximadament 36 escons més, deixant la formació entre els 125 representants i els 127. En altres paraules, els populars concentraries un 29,3% dels vots. Es tracta de xifres millors que les que el partit estava recollint en altres sondejos, on la guerra interna entre Casado i Isabel Díaz Ayuso, presidenta de Madrid, passava factura.
Tot i millorar els seus resultats actuals, el PP, per si sol, no s'aprova a la majoria absoluta. Aquí entra Vox. El partit d'extrema dreta obtindria un resultat similar als 52 escons que té en l'actualitat. Segons l'enquesta, la formació de Santiago Abascal es mouria entre els 49 i els 51 diputats, un 15,% dels vots totals. Es tracta d'una previsió continuista que seria una passa enrere per la formació, després que altres sondejos els auguressin un gran creixement.
Entre les dues formacions, traient els resultats més alts de les seves respectives forquilles de vot arribarien a la majoria absoluta junts. En canvi, si treien els mínims escons que se'ls preveuen es quedarien a un escó d'aquest, 175 diputats. Aquesta situació recuperaria la rellevància d'un partit que totes les enquestes releguen a l'oblit: Ciutadans. Com a tots els sondejos es preveu que la formació passi de 10 diputats a 1, agrupant el 3% del vot. Es tracta d'un resultat extremadament dolent per al partit taronja, però que en context adequat no els faria del tot irrellevants.
La caiguda de l'esquerra
Mentre la dreta segueix guanyant posicions, l'esquerra segueix passant un mal oment. Després d'anar creixent progressivament en diversos sondejos, en la nova enquesta de La Razón, el PSOE retrocediria posicions. De nous els socialistes haurien de lluitar per no treure un resultat per sota dels 100 escons. Concretament, s'augura que obtindrien entre 98 i 100 diputats, una vintena menys que els que tenen ara. Agruparien el 25% del vot i se situarien com a segona força de l'arc parlamentari amb poques opcions per articular majories.
La dificultat per repetir el govern actual que tenen els socialistes va molt lligada als mal resultats dels seus socis. L'anomenat efecte Díaz, en referència a la ministra i vicepresidenta Yolanda Díaz, podria estar esmorteint-se amb el temps. Unidas Podemos trauria entre 24 i 26 representants, uns deu menys que en l'actualitat. El partit lila tindria el 9% dels vots.
Una part dels vots que perden a Podemos se'n van a la formació d'Íñigo Errejón, Más País, els quals millorarien la seva situació al Congrés. El partit passaria a tenir 5 diputats, dos més que ara. El creixement de Más País està sent una constant a les diverses enquestes que s'han realitzat els darrers mesos.
Más País es beneficia del traspàs de vots, però no és el partit que més en recull. El gran beneficiat és el PP que arribaria a obtenir més de 900.000 vots que abans eren de Ciutadans La formació taronja no es dessagna només en direcció als populars, també van cap a l'extrema dreta, ja que 57.000 antics vots seus van en aquesta direcció.
Els joves a l'esquerra, a la dreta els més grans
La capçalera ha dividit les dades de l'enquesta per franges d'edat amb un resultat poc sorprenent. Com és costum la franja més jove entre els 18 i els 29 anys, vota majoritàriament les formacions d'esquerra. Més concretament, les noves formacions d'esquerres com Unidas Podemos i Más País, tot i que el PSOE agrupa més vot que aquesta darrera, és destacable per ser un partit tan petit.
A mesura que augmenta l'edat dels votants augmenta l'aposta d'aquests pels partits de dretes i el PSOE, que com més grans són els votants més atractius es tornen. Per exemple, en la darrera franja d'edat, de 65 anys en amunt, el PP és el gran guanyador, amb els socialistes en segon lloc, i l'extrema dreta de Vox en el tercer. És en aquesta franja d'edat que el partit d'Abascal treure els seus millors resultats.
Pluralitat a l'hemicicle
La dependència dels dos grans partits històricament hegemònics a l'Estat espanyol de pactes per fregar la majoria absoluta mostra una realitat que es consolida: la cambra és cada vegada més plural. Diversos partits regionals aconseguirien millors resultats en unes noves eleccions. Per exemple ERC i el PNB podrien sumar representats, 1 diputat més en els dos casos.
Hi ha altres formacions que consolidarien la seva posició actual. És el cas de Junts per Catalunya i EH Bildu, dos partits que repetirien els resultats dels comicis anteriors, 8 escons i 5, respectivament.