L'ajustada majoria que ha aconseguit el PSOE a través dels pactes amb diversos partits trontolla davant un augment del suport a la dreta i l'extrema dreta espanyola. Segons una enquesta del Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a El Periódico, el PP guanyaria unes noves eleccions millorant el seu resultat de 2023, passant dels actuals 137 diputats a 141-146. Tot i que és una millora significativa pels populars, no és suficient perquè arribin a la Moncloa pel seu propi peu. Els d'Alberto Núñez Feijóo necessitarien el suport de l'extrema dreta de Vox, que els aportarien prou per superar els 176 diputats necessaris per a la majoria absoluta. 

Els populars no són l'únic partit de l'espectre de la dreta i l'extrema dreta espanyola que sortirien guanyant amb una nova convocatòria electoral. Després de concatenar sondejos que els auguraven seguir perdent diputats, els de Santiago Abascal sumarien escons a les seves files. Concretament, passarien dels actuals 33 diputats a 39-43. Així doncs, la suma de PP i Vox no només els permetria governar l'Estat espanyol sense dependre de cap altra força política, sinó que ho farien de forma relativament folgada. En total les dues forces sumarien entre 180 i 189 diputats. 

Debilitat al bloc d'investidura 

Per altra banda, els partits que formen l'anomenat bloc d'investidura es queden lluny de sumar suficient per a la majoria absoluta. La pèrdua més gran de diputats l'experimenta el PSOE, passant dels actuals 121 a 105-110. No es tracta d'una gran davallada pels socialistes, però amb un joc d'aliances que amb prou feines arriba a la majoria absoluta, qualsevol canvi és suficient perquè els socialistes acabin fora de la Moncloa. 

El cas del seu principal aliat, Sumar, és diferent, Els de Yolanda Díaz traurien un pitjor resultat que en les passades eleccions, passant dels actuals 31 a 26-30. Si bé és un pitjor resultat, no és tan dolent com el que auguraven per Sumar sondejos anteriors. Tanmateix, queden molt lluny de sumar prou diputats per repetir l'actual fórmula de govern. 

Pel que fa a les formacions catalanes, unes noves eleccions presentarien dos escenaris diferents. Per una banda, Junts per Catalunya podria igualar el seu resultat actual amb 7 diputat i, en el millor escenari, sumar-ne un més. Per altra banda, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), segueixen el camí oposat: podrien igualar el resultat amb 7 escons o perdre'n un. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!