PP i Vox tornen a unir forces per censurar una obra de teatre. Només dues setmanes després de les eleccions municipals del 28 maig, els nous ajuntaments de dretes i participació o suport de l'extrema dreta ja havien cancel·lat mitja dotzena d'esdeveniments culturals per diferents motius ideològics. Passen els mesos i, malgrat la pressió inicial que van rebre els consistoris per aquests actes de censura, alguns no han canviat pas, i a la llista s'hi afegeixen noves víctimes. La darrera obra a patir aquesta censura és l'obra teatral Qué difícil es a Quintanar de la Orden, a Toledo. El govern municipal, format pel PP i Vox, ha comunicat a les companyies teatrals que impulsen l'obra que aquesta es cancel·la. El motiu? Els actors hi apareixen en calçotets.
"Els actors hi apareixen en roba interior i pensava que podia escandalitzar el públic", aquest és el motiu que la companyia exposa que se'ls ha donat des del consistori per justificar la cancel·lació de l'obra programada per al 27 de gener. JP Pérez-Padial, membre d'una de les companyies afectades, La Mandanga Producciones, ha denunciat el cas a través de les xarxes socials. No només ha apuntat a la censura que pateixen per part del consistori i el motiu que se'ls ha donat en un comunicat per escrit, sinó que també detalla la temàtica de l'espectacle.
"El nostre espectacle ha estat representat davant de 3.000 espectadors, amb públic de tota mena, fins i tot escolars, perquè tracta de temes actuals i profunds com el bullying, el suïcidi o la diversitat sexual. Mai no he rebut cap queixa ni tenim constància que ningú s'hagi escandalitzat", exposa Pérez-Padial. Justament, temes com la diversitat sexual han estat en el punt de mira de la censura promoguda per Vox a l'àmbit municipal. Cal recordar l'intent de retirar els llibres LGTBI+ de la zona infantil de la biblioteca de Borriana promoguda pel regidor de Cultura de Vox.
STOP CENSURA
— JP Pérez-Padial (@Jp3motril) December 18, 2023
Desde las compañías Los 90 producen y La Mandanga Producciones
denunciamos la censura que hemos sufrido por parte del Ayuntamiento de
Quintanar de la Orden (Toledo), gobernado por PP y VOX, hacia nuestro
espectáculo Qué difícil es. pic.twitter.com/5cPVPsvvbr
Sense precedents que el seu espectacle hagi escandalitzat ningú i amb una temàtica que sovint ha incomodat les formacions municipals a altres localitats de l'Estat, les companyies defensen la seva obra. Per exemple, Pérez Padial explica que no es tracta de cap mena de nuesa gratuïta: "L'obra passa en un camerino, mentre els personatges s'hi estan canviant. Evidentment, apareixen en roba interior. Si l'obra passés a la sorra d'una plaça de toros, estarien amb traje de luces". A més, conclou: "I cal ser molt poc espavilat per censurar una cosa que no s'ha vist".
L'Ajuntament de Quintanar de la Orden ja té altres polèmiques a l'esquena per decisions molt qüestionades, fonamentades en posicions ideològiques. Concretament, amb els cartells del 25-N, Dia Internacional contra la Violència vers les Dones, el consistori volia eliminar el concepte "violència contra les dones", tot i que al final no se'n va sortir.