El PP i Vox han deixat els socialistes valencians sense representació a la mesa de les Corts Valencianes per primera vegada en la història recent de les seves institucions. La vicepresidenta segona del parlament valencià, la socialista Gabriela Bravo, havia sol·licitat la baixa per reincorporar-se al seu lloc de treball a la Fiscalia i el PP ha aprofitat i ha presentat a la seva diputada Magdalena González per substituir-la, maniobra que ha tirat endavant amb el suport dels diputats de Vox, ja que entre ambdós partits de dretes (53 escons) sumeixin majoria absoluta a la cambra.
Es tracta d'un fet inusual, ja que habitualment les baixes a la mesa parlamentària es cobreixen amb algú del mateix partit per coherència amb el pactat a l'inici de la legislatura. Tanmateix, la candidata socialista a substituir a Bravo, María José Salvador, tan sols ha obtingut el suport dels seus i de Compromís (45 escons). El síndic socialista José Muñoz ha acusat el president de la Generalitat i líder del PP valencià, Carlos Mazón, de soscavar la democràcia i ha anunciat un recurs davant del Tribunal Constitucional "per vulneració de drets fonamentals".
D'aquesta manera, en l'òrgan de govern de les Corts, que va començar aquesta legislatura amb els quatre grups parlamentaris representats en ella (PP, PSPV, Vox i Compromís), deixa de ser-hi el Grup Socialista, el segon grup de la Cambra amb més nombre de diputats (31) i el principal partit de l'oposició. El PP, llavors, passa a ocupar tres dels cinc llocs de la Mesa de les Corts (les dues vicepresidències i la secretaria primera), Vox manté la presidència de la mà de Llanos Massó i Compromís segueix en la secretaria segona i queda com a única representant de l'oposició en aquest òrgan.
Els socialistes han insistit durant aquests dos mesos des que es va saber la baixa que aquest lloc en la Mesa els corresponia designar-lo a ells. Tanmateix, els populars condicionaven permetre'ls-hi a renovar els càrrecs d'òrgans estatutaris com la Sindicatura de Comptes o el Consell Jurídic Consultiu, que tenen vacants des de la legislatura passada —quan els populars es van negar a pactar-ho—. Així les coses, no hi ha hagut entesa perquè socialistes i Compromís no volien pactar la renovació d'aquests òrgans també amb Vox. Donat el bloqueig, PP i Vox han aprofitat la seva majoria. Tot plegat, en el context polític d'especial tensió després de la DANA que va arrasar el País Valencià l'octubre passat i va deixar més de 200 morts, la gestió de la qual per part del president Mazón és una polèmica que encara marca el dia a dia polític.