L'enquesta publicada aquest dimecres pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) sobre les eleccions a Castella i Lleó situa el PSOE amb una estimació de vot del 30,8 per cent, un punt per sobre del PP (29,8 %), i marca unes àmplies forquilles per al repartiment de procuradors autonòmics. El baròmetre n'atorga entre 25 i 34 per als socialistes i entre 27 i 32 per als populars, la qual cosa deixaria un escenari obert a diversos pactes electorals de governabilitat.

alfonso fernandez mañueco candidat pp castilla i leon EP

El candidat del PP a les eleccions de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco / Europa Press

En tercer lloc, l'enquesta situa a Vox, amb el 9,3 per cent dels suports estimats, la qual cosa els atorgaria entre 4 i 8 escons, seguits d'Unidas Podemos (8,7 %), amb entre 3 i 5 escons, mentre que Ciutadans seria la cinquena força (7,9 %) i podria aconseguir entre 2 i 5. Soria Ya irrompria amb entre 2 i 3 escons, el mateix que Unión del Pueblo Leones (UPL), mentre que Por Ávila tancaria la representació amb 1 parlamentari.

Així doncs, ni en els millors pronòstics el PP i Vox no arribarien a la majoria absoluta. Si es mira la part més alta de la forquilla per a ambdues formacions les deixaria a un escó de tenir prou vots per governar sense necessitar més suports. El PP tampoc no podria sumar amb el seu actual soci, Ciutadans, amb el qual Alfonso Fernández Mañueco va trencar l'acord de Govern per convocar eleccions anticipades.

El suport de Casado a Mañueco

El president del PP, Pablo Casado, participarà en quatre actes electorals al costat del  candidat del PP a la Presidència de la Junta de Castella en una campanya en la qual també hi haurà tots els presidents autonòmics en un acte conjunt, i els expresidents del Govern Mariano Rajoy i José María Aznar. El director de la campanya electoral del PP de Castella i Lleó, Raúl de la Hoz, ha donat a conèixer aquest dimecres els principals actes de la mateixa, en la qual també participarà l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida, i el secretari general del PP, Teodoro García Egea, entre altres dirigents nacionals del partit.

Polèmica amb Pablo Iglesias

Aquest dimecres al matí Vox ha registrat una pregunta per escrit al govern espanyol al Congrés en la qual demana a l'Executiu que aclareixi com és possible que l'exvicepresident del govern espanyol Pablo Iglesias hagi tingut accés "privilegiat" al sondeig de CIS sobre les eleccions a Castella i Lleó sense ostentar cap càrrec públic. Diverses hores abans que es fes públic el sondeig del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), Iglesias ha avançat en un xat públic de Telegram els resultats d'Unidas Podemos en aquest enquesta, de 3 a 5 escons. Fonts del CIS han assegurat a Efe que desconeixen com Pablo Iglesias ha pogut tenir accés a aquestes dades hores abans que siguin públiques. En la pregunta al govern espanyol firmada pel diputat de Vox Pablo Cambronero, s'adverteix que aquest episodi és "extremadament greu" per la naturalesa pública del CIS i l'obligació institucional que no sigui utilitzat amb finalitats partidistes.