L'Ajuntament de València ha nomenat l'exbatllessa Rita Barberà com a alcaldessa honorària de la ciutat. I és que el ple del consistori valencià ho va aprovar aquest mateix dimarts gràcies als vots del Partit Popular i de l'extrema dreta de Vox, mentre que el Partit Socialista del País Valencià (PSPV) i Compromís van votar-hi en contra. Tot i aquest posicionament de la dreta, els populars van renegar de la seva figura després d'esclatar-li diversos casos de presumpta corrupció de quan era alcaldessa.
Xocs entre el PP i Barberà
De fet, les Corts Valencianes van aprovar, amb els vots del PP, una moció que instava a renunciar a l'acta de senadora autonòmica per "salvaguardar la dignitat de la representació dels valencians". Entre els diputats dels populars que van votar aquesta qüestió, hi havia l'actual alcaldessa María José Catalá, així com l'actual regidora María José Ferrer San Segundo. De fet, ens hem de remuntar el 14 de setembre del 2016, quan Rita Barberà es va donar de baixa del partit del qual havia participat de la seva fundació. De fet, va passar a formar del grup mixt fins a la seva mort el 23 de novembre del 2016.
La decisió de Barberà de no renunciar a l'acta de diputat va ser criticada pels seus propis companys de partit. Entre ells, l'aleshores vicesecretari sectorial del Partit Popular, Javier Maroto, qui considerava que el comportament de Barberà no era "exemplar" i assegurava que no feia "exclusivament per gaudir d'una posició d'aforament", davant dels casos de corrupció que li venien a sobre. La mateixa Barberà es va disgustar amb el seu partit dies abans de la seva mort: "Estic trencada. Tot és injust, desproporcionat i inhumà", deia al periodista de la Cope Carlos Herrera.
Imputada en diverses causes
Barberà estava imputada en la causa del pitufeo per acusacions de blanqueig en el marc del finançament del Partit Popular valencià, tot i que l'any passat va quedar arxivada. En canvi, segueixen vigents el cas Azud, en el qual el seu cunyat, el lletrat José María Corbín, és un dels principals investigats. També hi ha sobre la taula la peça A del cas Taula.
Malgrat tot, aquest nomenament es justifica en què Barberà "va portar a la ciutat a cotes de relleu internacional i de benestar urbà no conegudes ni abans ni després del seu mandat", segons consta en la proposta. L'alcaldessa de València, María José Catalá (PP), ha considerat aquest nomenament "necessari i just", com la iniciativa per a posar el nom de Rita Barberà al pont de les Flors o el canvi del topònim oficial de la ciutat per a fer-lo bilingüe.