Nou cas de catalanofòbia al País Valencià. PP i Vox, que governen l'ajuntament de Torrent, ha decidit retirar el nom de Vicent Torrent, fundador del grup valencià de folk Al Tall, de l'auditori municipal per tornar al seu nom original "Auditori de Torrent". L'alcaldessa popular, Amparo Folgado, ha proposat a la junta de govern local que se li retorni "al vaixell almirall de la cultura torrentina el seu nom original". Segons denuncia la batlle en la seva proposta, la denominació "Auditori Vicent Torrent" posa "en evidència i greuge comparatiu respecte a altres persones del món de la cultura torrentina i valenciana, que han investigat el nostre llegat musical i que són igualment mereixedores de reconeixements semblants". Precisament per aquest motiu, Folgado considera que el més adequat és recuperar el nom original, que a més, defensa que és l'utilitzat majoritàriament per la ciutadania. D'aquesta manera, set anys després, l'Auditori de Torrent recupera el nom que havia tingut entre 1999 i 2016.
La decisió de l'ajuntament de Torrent ha provocat les crítiques de moltes personalitats vinculades al món de la cultura del País Valencià. Torrent és musicòleg i dels artistes valencians que més ha contribuït a la recuperació i la lluita de la música tradicional valenciana. L'11 de novembre de 2021 va ser nomenat per les Corts Valencianes membre del Consell Valencià de Cultura; aquest mateix any el grup Al Tall va rebre la distinció de la Generalitat Valenciana al Mèrit Cultural. Òmnium Cultural ha denunciat un nou cas "d'odi i censura", però ha advertit "ens hi trobaran de cara!".
Censura al català
La notícia del canvi de nom de l'auditori de Torrent es produeix només una setmana després que esclatés la polèmica a Borriana, on també el govern municipal de PP i Vox van vetar cinc revistes catalanistes de la biblioteca municipal. El motiu de cancel·lar les subscripcions ha estat no continuar "promovent el separatisme català amb els diners dels borrianencs", segons va explicar el regidor de Cultura i diputat de Vox a les Corts Valencianes de Borriana, Jesús Albiol. Les cinc revistes afectades per aquest veto a Borriana (Castelló) són Camacuc, Cavall Fort, El Temps, Enderrock i Llengua Nacional, totes elles publicades en català.
Precisament aquest dilluns Borriana es va omplir de manifestants per protestar contra la censura a les revistes. Un miler de persones, segons les dades de l’organització es van congregar a la plaça de la Mercè, davant la biblioteca municipal, per protestar enèrgicament contra la censura de revistes en català imposada pel polèmic nou regidor de Cultura. La convocatòria de la Plataforma per la Llengua del País Valencià va ser un èxit rotund, i van ser molts els ciutadans que van voler mostrar el seu rebuig a la decisió unilateral d’Albiol de cancel·lar la subscripció de l’ajuntament a les revistes en català acusant-les de ser "separatistes" i "propaganda catalanista".