Ja hi ha reaccions a la notícia del dia. El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, el de l'Aragó, Jorge Azcón, el de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, i el vicepresident d'aquest últim, Juan García-Gallardo (Vox), han valorat aquest divendres l'informe de l'ONU sobre les lleis de concòrdia impulsades pel PP i Vox a l'Aragó, Castella i Lleó i el País Valencià, que relators de Nacions Unides han criticat durament en veure revisionisme que pot vulnerar drets de les víctimes i invisibilitzar els crims de la dictadura franquista. Azcón ha criticat el text pels seus "errors d'embalum" i "enganyifes", ja que assegura que a l'Aragó no s'ha aprovat una "llei de concòrdia". En declaracions als mitjans des de Jaca, Azcón ha lamentat assabentar-se pels mitjans de comunicació d'aquest informe i ha incidit en el fet que hauria de "ser més seriós" i que, possiblement, la falta de comunicació amb el Govern d'Aragó "és la que ha fet que cometi errors d'embalum", influenciats "exclusivament" per la informació que els ha traslladat el Govern d'Espanya, perquè el que diu aquest escrit és "senzillament mentida".

"L'informe de l'ONU, ara que està de moda, té faules", ha insistit Azcón, en argumentar que a l'Aragó no s'està tramitant cap llei, sinó que s'ha derogat la llei de memòria democràtica i s'ha anunciat un pla de concòrdia "en el qual tothom pugui veure's reflectit. Per a Azcón, quan "no hi ha serietat ni en el fons ni en la forma", l'informe "deixa en mal lloc a l'ONU", que "no ha comptat amb totes les opinions", i com que no ha contrastat amb l'opinió de la Comunitat, "ha comès errors tan importants com dir que a Aragó s'està tramitant una llei que no és veritat".

Azcón ha afirmat a més que la llei de memòria democràtica derogada és "una llei de part", que "no respon al que volem que sigui l'esperit de la transició de tots els aragonesos". A més, la seva derogació en les Corts per una majoria "és la democràcia". Quant al pla de concòrdia, i la possibilitat d'incloure modificacions, ha assenyalat que quan s'aprovi serà el moment en el qual pugui haver-hi un debat, i s'ha mostrat convençut que tothom es podrà veure reflectit. En tot cas, ha reiterat que el que es pretén és que parli de l'esperit de la Transició i unir en els valors que ha significat el retorn a la democràcia a Espanya de concòrdia, llibertat, igualtat i pluralisme polític. "No els valors solament d'una part, sinó els valors en els quals majoritàriament es poden identificar els aragonesos", ha resolt.

Mazón lamenta una "filtració" i que l'ONU "no conegui la realitat" valenciana

El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, ha manifestat que desconeix l'informe de l'ONU i ha apuntat a una "possible filtració d'un possible informe" que entén que "en cap cas és sobre la llei valenciana". Mazón ha respost així, en declaracions als periodistes en el Palau de la Generalitat, tot indicant que des que va accedir al Govern valencià "s'han iniciat 422 exhumacions provocades per la violència de la dictadura franquista" i ha defensat que la proposició de llei de Concòrdia valenciana, actualment en tramitació en les Corts, "consolida i blinda els drets de totes les víctimes" d'aquesta dictadura i "incorpora nous drets" a altres víctimes de violència política que "també tenen drets". Al seu judici, davant "unes suposades filtracions d'un supòsit informe", entén que l'ONU, "en cap cas, ni s'haurà llegit la llei valenciana ni coneixerà la realitat de la Comunitat Valenciana".

Mañueco afirma que no han vist l'informe i reitera la condemna al franquisme

Per la seva part, el president de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco (PP), ha sostingut aquest divendres que desconeix i no se'ls ha informat sobre l'informe de l'ONU sobre les lleis de concòrdia com la presentada per PP i Vox en aquesta comunitat, encara que ha insistit que ell ha condemnat la dictadura franquista públicament. En declaracions als periodistes abans de participar a Reus en un acte de la campanya electoral del PP per als comicis catalans del 12 de maig, Mañueco ha recalcat que desconeix aquest informe de l'ONU, i que quan el conegui el "llegiran amb deteniment" i veuran "qui ho ha demanat a l'ONU", ho analitzaran i diran "què és el que estan disposats a fer". "Quan conegui l'informe parlarem, però a Castella i Lleó tenim a gal·la tractar sempre bé les víctimes, a totes les víctimes. No fem distinció entre víctimes a totes les víctimes. Aquesta és la nostra principal preocupació", ha referit Mañueco. Preguntat per si condemna la dictadura franquista, ha sostingut que ja ho ha fet, ho ha "condemnat públicament", i s'acaba de "votar fa uns dies en les Corts de Castella i Lleó".

Gallardo (Vox), sobre els relators de l'ONU: "Qui són aquests senyors, qui els ha nomenat?"

El vicepresident de la Junta de Castella i Lleó i dirigent de Vox en aquesta Comunitat, Juan García-Gallardo (Vox), en ser preguntat per l'informe de l'ONU, s'ha preguntat: "Qui són aquests senyors?". "Des d'aquest primer moment cal preguntar-se, qui són aquests relators? Amb qui guarden afinitat, qui els ha nomenat? Què saben de la legislació espanyola? Què saben del contingut real d'aquestes lleis? Perquè el que hem vist per la premsa ja denota molt desconeixement", ha argumentat García-Gallardo sobre els autors de l'escrit, que són el relator especial sobre la Promoció de la Veritat, la Justícia, la Reparació i les Garanties de No Repetició (Fabian Salvioli), la presidenta del Grup de Treball sobre les Desaparicions Forçades o Involuntàries (Aua Baldé) i el relator especial sobre Execucions Extrajudicials, Sumàries o Arbitràries (Morris Tidball-Binz). García-Gallardo ha expressat que s'anirà "veient amb el temps" si tenen una "visió imparcial de la situació o si, per la seva trajectòria estan condicionats".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!