El Partit Popular es llança a la censura de la mà de Vox. L'Ajuntament de Santa Cruz de Bezana, un petit municipi de Cantàbria, ha decidit vetar la pel·lícula 'Lightyear' de la programació del cine d'estiu. El motiu? Perquè al film hi apareixen dues dones fent-se un petó. La decisió l'ha presa la regidoria de Cultura, en mans de Vox, però amb el beneplàcit de l'alcaldessa Carmen Pérez Tejedor, del PP. La retirada d'aquest llargmetratge d'animació de la programació ha consistit a reimprimir tota la cartellera que ja s'havia penjat arreu del poble, i en el seu lloc es mostrarà 'Tipos Malos', on una banda d'animals criminals mostra als joves espectadors que "ser bo no és tan divertit", segons indica el cartell publicitari del pel·lícula.
Santa Cruz de Bezana és l'únic municipi on Vox és al govern de tota la comunitat autònoma. I la seva presència s'ha fet notar. Amb l'entrada del nou executiu a mitjans de juny --fins aleshores el PSOE ostentava l'alcaldia--, la ultradreta ja va aconseguir retirar la bandera LGBTIQ+ que penjava de la façana de l'ajuntament. El secretari general del PSOE al municipi i exalcalde, Alberto García Onaindía, ja ha denunciat que "en les poques setmanes que portem de legislatura, el primer pacte de la dreta amb la ultradreta a Cantàbria ha atacat en nombroses ocasions el col·lectiu LGTBI".
No és l'únic indret on Vox ha imposat les seves maneres amb la complascència dels populars. Al municipi de Nàquera (País Valencià), per exemple, el pacte de govern entre PP i Vox ha significat la retirada de banderes LGTBI dels edificis oficials i la substitució de les concentracions contra la violència masclista per actes "contra tota la violència" o "contra la violència". I a la localitat madrilenya de Valdemorillo, els de Santiago Abascal han aconseguit, amb la seva presència a l'ajuntament, provocar la suspensió d'una adaptació de l'obra teatral 'Orlando', de la cèlebre Virginia Woolf, en què es denuncia la submissió de la dona enfront l'home.
El petó de 'Lightyear' ja va aixecar polseguera
No és el primer cop que el petó entre dues dones a la pel·lícula 'Lightyear' ha provocat la ira dels grups més conservadors. Almenys 14 països asiàtics i de l'Orient Mitjà --incloent Aràbia Saudita, Egipte i el Líban-- van prohibir el film, mentre que la Xina, Indonèsia i Singapur van mostrar una certa reticència a projectar-la pel mateix motiu. Als Estats Units, la pel·lícula no va patir aquesta persecució, però sí que va donar-se un cas similar al de Santa Cruz de Bezana, amb un cinema d'Oklahoma penjant un cartell a l'entrada del recinte alertant els pares que 'Lightyear' conté "una escena amb un petó homosexual". "Farem tot el possible per saltar-nos l'escena, però pot ser que no siguem exactes. Demanem disculpes per qualsevol inconvenient que això pugui provocar", pregava la nota.