El Parlament de Catalunya ha obert places de pràctiques per primer cop, tal com ha informat la mateixa institució aquest dijous. Es tracta de la primera convocatòria de pràctiques remunerades per a estudiants universitaris, amb beques a càrrec de la cambra catalana d'entre 600 i 800 euros mensuals. Així, el Parlament ha celebrat que es converteix en "una de les primeres institucions del país que ofereix pràctiques universitàries remunerades" — amb una iniciativa que va en línia amb la resolució del Parlament Europeu sobre l'empoderament de la joventut europea. Però, qui s'hi pot inscriure i com?
Qui es pot inscriure a les pràctiques del Parlament?
Són els estudiants de grau, de postgrau, de màsters o de doctorats els qui poden optar a aquestes pràctiques universitàries remunerades. Les bases generals de les convocatòries de les estades de caràcter formatiu detallen que els estudiants de grau percebran 600 euros mensuals, mentre que els de màster percebran 800 euros mensuals — per una jornada de 25 hores setmanals en ambdós casos. En aquest cas, s'ha fet pública la primera de les dues convocatòries que es faran enguany.
La primera convocatòria és per fer pràctiques de l'abril al juliol, període per al qual s'ofereixen sis places — a les quals poden optar estudiants de les especialitats de ciències polítiques, dret, gestió d'informació i documentació digital, assessorament lingüístic, formació i desenvolupament de persones, i divulgació científica, entre altres. Més endavant es farà pública la segona convocatòria, també de sis places i que servirà perquè facin pràctiques del setembre al desembre estudiants de les especialitats de periodisme o comunicació audiovisual, edició, pedagogia i història, informàtica i serveis de telecomunicacions, enginyeria elèctrica i arquitectura, entre altres.
Com inscriure's a les pràctiques del Parlament?
Els aspirants de la primera convocatòria poden presentar les sol·licituds a partir d'aquest dijous 9 de març i fins a les 23.59 hores del dimecres 29 de març, d'aquí a unes tres setmanes. S'ha de fer per via electrònica des del punt habilitat en el lloc web del Parlament, al qual es pot accedir amb aquest enllaç — en el qual també es poden consultar les bases per a les pràctiques, que regulen les condicions d'accés, el nomenament dels tutors, la presentació de sol·licituds o els criteris de selecció. Quan s'acabi el procés corresponent, la cambra catalana haurà de subscriure un conveni de cooperació educativa amb la universitat en l'aspirant seleccionat cursi els estudis.
Les sis places d'aquesta primera convocatòria són per als departaments de Relacions Institucionals, Assessorament Lingüístic, Gestió Parlamentària, Gestió Documental i Recursos d'Informació, Govern Interior (recursos humans) i Serveis Jurídics (Consell Assessor del Parlament sobre ciència i tecnologia). Cadascuna de les places té unes bases específiques, que es poden consultar en aquest enllaç.
En les bases generals (consultables en aquest enllaç) s'explica com presentar les sol·licituds, que s'han de presentar d'acord amb el que estableix cada convocatòria específica amb la documentació establerta: una fotocòpia del document oficial d'identitat, la matrícula universitària, el certificat C1 de català, el currículum, la nota mitjana de l'expedient acadèmic, la nota de la branca de coneixement a què es vinculen les pràctiques i una carta de motivació, principalment. A partir d'aquí, hi haurà un procés d'admissió i selecció que es publicarà en un termini de quinze dies — amb la possibilitat de recórrer.