Imanol Pradales ha estat proclamat aquest dijous lehendakari amb els 39 vots a favor del PNB i el PSE-EE en el Ple d'investidura celebrat en el Parlament Basc. Una vegada investit, Pradales ha assegurat que accepta "amb honor" el desafiament de construir una Euskadi "plural, pròspera, oberta, justa i lliure", informa l'agència Europa Press. En matèria d'autogovern, ha demanat "valentia i ambició" als 75 parlamentaris de la Cambra, ja que "és l'hora de fer el pas" per consensuar un nou pacte estatutari partint d'"una mateixa voluntat" i constatació que "créixer en autogovern és créixer en benestar". La seva intenció, tal com ha explicat, és "afavorir i defensar el diàleg, la negociació i el consens" per fer possible aquest objectiu.

Segons ha dit, aquest nou "gran pacte polític" ha "de superar la dimensió, ambició i abast" de l'Estatut de Gernika de 1979, i ha d'assentar-se "en una relació bilateral amb l'Estat que inclogui el reconeixement de la realitat nacional" basca. Així mateix, estima que aquest acord ha d'incloure un sistema de garanties "per al compliment efectiu de l'acordat". Segons ha apuntat, el text que s'aprovi en el parlament basc ha de passar per les Corts Generals, per ser ratificat pels bascos.

Pradales agafa el relleu en el càrrec a Iñigo Urkullu, a qui va succeir com a candidat a lehendakari en les últimes eleccions autonòmiques i que ha estat dotze anys al capdavant del Govern Basc. La candidatura de Pradales ha superat en suports a la de l'aspirant d'EH Bildu, Pello Otxandiano, que també optava a presidir el Govern Basc, però que únicament ha comptat amb els 27 suports del seu grup. El PP, Sumar i Vox s'han abstingut en la votació, en la qual segons el reglament de la Cambra no es poden plantejar vots en contra.

El discurs de Pradales

En el seu discurs, Pradales ha reconegut que, malgrat que Euskadi compta "amb alguns dels millors indicadors de qualitat de vida i cohesió social de l'entorn", hi ha "persones descontentes amb la seva situació". Per aquest motiu, ha anunciat que el seu govern no mirarà "cap a cap altre costat". Segons ha destacat, el nou Govern Basc "estarà preparat per donar resposta als problemes actuals, els reptes emergents i les polítiques que assumirà a través de les noves competències que haurà de gestionar", ja que "Euskadi necessita un govern que garanteixi una resposta eficaç als nous desafiaments".

Així mateix, ha ressaltat que la col·laboració serà "clau" per afrontar els nous reptes, ja que Euskadi "no és una illa ni un oasi", i ha apostat per aprofundir en "el diàleg i l'entesa entre diferents" mitjançant "un debat assossegat". El nou lehendakari s'ha mostrat convençut que aconseguirà "acords amplis" per millorar el sistema de salut i el model de cures, així com per impulsar la solidaritat intergeneracional, la normalització de l'eusquera, l'autogovern, la ciència i innovació, la transició econòmica i ecològica, i "la regeneració democràtica".

En aquest sentit, s'ha compromès "a treballar sense parar per propiciar acords i pactes" que millorin el benestar i oportunitats de totes les persones, i ha plantejat "renovar el pacte social per la via de la col·laboració".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!