El recentment investit lehendakari, Imanol Pradales, ha anunciat que sol·licitarà la setmana vinent de manera formal una trobada amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per a abordar el traspàs de les competències pendents que contempla l'Estatut de Guernica. El mandatari basc espera poder reunir-se amb Sánchez al juliol o, "a tot estirar", els primers dies de setembre. En la primera entrevista des que ostenta el càrrec, concedida a la televisió pública basca, ETB, Pradales ha explicat que ha mantingut una primera conversa protocol·lària amb Pedro Sánchez, per via telefònica, en la qual li va demanar posar-se a treballar "com més aviat millor" en els diversos assumptes que tenen pendents, entre ells el desplegament total de l'autogovern. 

"Falten algunes transferències i algunes d'importants", ha assenyalat Imanol Pradales, que ha assegurat que, per part seva, posarà "tot l'esforç" i espera "el mateix" per l'altra part. Entre elles, ha citat la de la gestió econòmica de la Seguretat Social, "que no és menor". També la de ports i aeroports, la de gestió i ordenació del litoral, altres que tenen a veure amb els àmbits sociolaborals, alguna qüestió lligada a la inspecció de treball i, en definitiva, una vintena de matèries. El lehendakari ha afirmat que "pressionarà políticament" a Pedro Sánchez, amb propostes d'acords per a aconseguir un "pacte històric".

A més, Pradales ha cridat a ser "molt generosos" a Euskadi per aconseguir un nou pacte estatutari que "eixampli el consens" i inclogui EH Bildu i el PP. En aquest sentit, ha assenyalat que "està taxat" que, en un termini màxim de dos anys, "s'hauria de tancar la carpeta estatutària". "Jo crec que tenim una gran oportunitat, el president Sánchez i jo mateix, en la mesura que pertanyem a una generació similar en termes d'edat, de tancar un acord històric, tancant un pacte amb les transferències pendents de l'Estatut de Guernica gairebé 45 anys després", ha apuntat.

Ampliar el consens: un nou estatus per al País Basc?

Quant a l'assoliment d'una reforma estatutària o un nou estatus per l'encaix del País Basc a l'Estat, el lehendakari ha destacat que en la ponència d'autogovern del Parlament basc va haver-hi dos acords "molt rellevants, on l'espai central l'ha ocupat el PNB, amb EH Bildu, d'una banda, i amb Podemos i el PSE-EE per una altra". A més, ha afegit que ara es compta amb el pacte d'investidura de Pedro Sánchez, subscrit entre jeltzales i el PSOE, un text "molt rellevant perquè aquí apareixen alguns temes com la bilateralitat, el sistema de garanties i el reconeixement nacional d'Euskadi".

També ha recordat que aquest document està recollit en l'acord programàtic del PNB amb el PSE-EE per al Govern basc de coalició. "Crec que hi ha vímets suficients. Els toca ara als partits polítics intentar anar buscant consensos mínims en relació amb aquesta qüestió, i jo, com a lehendakari, haig d'afavorir aquests consensos. I, si hi hagués suficients vímets per fer la cistella, liderar-ho perquè es pugui convertir en una realitat", ha subratllat. Imanol Pradales ha afirmat que "hi ha molta feina ja avançada, perquè es van buidar moltes incògnites en el treball parlamentari i en aquestes ponències, i perquè hi ha qüestions que ja no estan sotmeses al debat entre partits, estan acordades".

"Crec que cal centrar-se en els punts de desacord i veure on poden estar els consensos i els equilibris. Tots necessitem tenir una certa generositat per a buscar aquest punt d'equilibri. Si volem eixamplar el consens de l'Estatut de Guernica de 1979, en què es va quedar fora el que avui seria EH Bildu, en aquell moment Herri Batasuna, i Aliança Popular, que avui estaria representada pel Partit Popular, hem de ser generoses totes les parts per a buscar el punt de trobada", ha indicat.

Renovació del PNB per apel·lar als més joves

En el marc de la regeneració del PNB, com ja va veure's amb la substitució de l'exlehendakari Iñigo Urkullu en favor de Pradales i que continuarà donat el moment amb la substitució d'Andoni Ortuzar al capdavant del partit, ara l'actual mandatari basc ha assegurat que la formació "tornarà a encertar", després de la reflexió interna en la qual està immersa. Una aposta de canvi generacional en un moment en el qual s'ha constatat una davallada del suport electoral, amb l'auge de l'alternativa en la qual s'erigeix EH Bildu, amb especial suport entre els joves. Pradales creu que la renovació "donarà els seus fruits".

El lehendakari també s'ha mostrat a favor de connectar amb els més joves, un grup de població que veu més "desideologitzat", amb un comportament electoral més "líquid" i més "desconnectat de la realitat política". "Hi ha talent i banqueta d'una altra generació, disposada també a servir, a mullar-se per aquest país, renunciant fins i tot a trajectòries professionals en l'àmbit privat, on un viu més còmode i a vegades guanya també molts més diners". "Continuem tenint un projecte atractiu per a Euskadi, continuem liderant aquest país, i no tinc cap dubte que el PNB tornarà a encertar", ha subratllat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!