Data important en la investigació que instrueix la titular del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 3 de Catarroja per la gestió de la DANA. L'exconsellera de Justícia i Interior, Salomé Pradas, ha declarat davant la jutgessa de la DANA que ignorava tot allò relacionat amb la gestió de les emergències i ha descarregat la responsabilitat sobre els tècnics que estaven a la sala del Centre de Coordinació operativa Integrat (Cecopi), que segons ha afirmat “sumaven 100 anys d'experiència en matèria d'emergències”.
L'exconsellera, visiblement emocionada, només ha contestat preguntes de la seva advocada i ha reconegut que no tenia experiència ni coneixements en emergències. També ha assegurat que ella no dirigia res. Pradas ha afirmat que tothom present a la reunió eren experts, menys ella i la delegada del govern espanyol, Pilar Bernabé. En diversos moments de la seva declaració s'ha vist obligada a parar a causa de les llàgrimes i ha afirmat que en matèria d'emergències només tenia un càrrec institucional i existien òrgans tècnics amb gent experta. “Les mesures les proposaven els tècnics”, i ha recordat que el director del Comandament Avançat era José Miguel Basset, exinspector en cap del Consorci Provincial de Bombers, de qui ha dit que era el responsable de recomanar les mesures de protecció “més idònies per a la protecció de la població”.
Defensa de Carlos Mazón
L'exconsellera Pradas ha assegurat que no es va esperar el president Carlos Mazón —que va arribar a les 20:28 hores— per enviar l'alerta a la població. En aquest sentit, ha destacat que el retard d'enviament de l'avís va ser culpa dels tècnics, ja que la decisió no depenia del cap del govern. També ha detallat que en diverses ocasions va parlar amb els responsables de presidència i el mateix Mazón, que va arribar passades les 20:00 hores a la reunió, a qui mantenia informat del que passava. Amb tot, ha reconegut que la representant de la Generalitat al CECOPI era ella, però que hi havia moltes circumstàncies a valorar i no es tenia tota la informació necessària per abordar la situació. A més, ha assenyalat que les trucades del 112 mai van arribar a la reunió d'emergències.
Atacs a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer
Salomé Pradas, que ha declarat com a investigada durant gairebé 3 hores, ha optat per una estratègia exculpatòria i ha argumentat que només feia tres mesos que estava al càrrec de consellera “intentant donar el millor” i, per tant, era el primer cop que havia de fer front a una emergència d'aquesta magnitud. Durant la seva declaració ha relatat que el dia de la DANA va estar amb l'alcaldessa de Carlet, Laura Sáez, i ha aportat una llista amb un centenar de trucades.
En la mateixa línia per la qual ha apostat des de l'inici la Generalitat Valenciana, ha acusat la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ), afirmant que era qui havia d'haver exercit una vigilància de la situació i ha insistit que no va avisar de la crescuda del barranc de Poio. En aquest sentit, ha carregat durament contra el president de la CHJ, Miguel Polo, que, segons ha afirmat, mentre ella i el seu equip estaven a Carlet, ell estava a unes jornades universitàries. “Molt preocupat no estaria”, ha afirmat. Segons ha confirmat, ni Bernabé ni Polo van estar presencialment a la reunió del CECOPI.
A més, ha apuntat que els ajuntaments tenen els seus plans d'emergència per fer front al risc d'inundacions, tot i que ha afirmat que la Generalitat va avisar els consistoris, tal com marca el pla. També ha detallat que en el nivell 2 d'emergència hi ha una “direcció única coordinada i col·legiada” entre ella i Pilar Bernabé “per garantir una major coordinació”. Pradas ha declarat que la Generalitat té una “funció d'intermediació” entre els usuaris del 112 i les seves agències integrades a més d'amb la CHJ, l'Aemet i els municipis. “Vull deixar clar que no hi ha un cos de protecció civil autonòmic”.